Nedelja 21.08.2011.
07:41
Press

U opasnosti film o "Žućku" Koraću

Gordan Matić, režiser i scenarista, rekao je za "Press" su šanse da se film prikaže svakim danom sve manje, a u narednih nekoliko dana ekipa filma mora da potvrdi prijateljima iz FIBA i MOK-a da li dolaze ili ne. Dramatično je što nije bilo rebalansa republičkog budžeta do danas, a to je bila poslednja njihova nada.

- Sve je postalo pomalo neozbiljno i teško nam je da objašnjavamo organizatorima zašto možda nećemo doći. Problem sa završetkom je i nastao od trenutka kada Filmski centar Srbije nije mogao da obezbedi novac - priča Matić.

Vladimir Aleksić kao Radivoj Korać

Novac na koji se čeka treba da obezbedi pre svega Ministarstvo kulture ili Vlada Republike Srbije. Film su do sada već pomogli Ministarstvo omladine i sporta i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

- U svim razgovorima sa ljudima iz Vlade i ministarstava govorili su nam: "Samo vi završite film na vreme za EP, a novac ćemo naći." Na kraju smo dobili objašnjenje da ćemo dobiti novac kada bude bilo rebalansa budžeta. Teško je i prepričati šta sve činimo da nađemo sredstva kojima treba platiti laboratorije, dobiti licencu, montaže, ljude... - priča Matić.

Film "Legenda o Zlatnoj levici - priča o Radivoju Koraću" jeste igrano-dokumentarni film o jednom veoma neobičnom čoveku koji je bio sjajan košarkaš i veliki čovek, koji je doprineo razvoju košarke u Evropi.

Žućko je bio jedan od pokretača pozitivnih promena u društvenom životu pedesetih i šezdesetih. Nesrećno je izgubio život 1969. godine u saobraćajnoj nesreći, nadomak Sarajeva, vraćajući se sa utakmice reprezentacije.

A u filmu...

 

Film je sniman u Sloveniji, Italiji, Španiji, Hrvatskoj, Bosni, u Beogradu i Somboru. U njemu igraju Vlada Aleksić, Katarina Radivojević, Tihomir Stanić, Voja Brajović, Tamara Krcunović, Marko Marković, a od sagovornika se pojavljuju Ivo Daneu, Josip Đerda, Frančesko Varoto, Luik Kliford, Pedro Ferandiz, Bora Stanković, Koraćev brat Đorde, Miško Čermak, Ranko Žeravica, Slobodan Rica Gordić...

 

Kompozitor je Darko Rundek.

 

Naratori su Aleksandar Sale Đorđević i Milenko Tepić.

2024 © - Vesti online