Subota 20.08.2011.
16:06
Vestionline

Šta sve Đilas dobija na poklon

Nijedan poklon nije vredniji od 50.000 dinara: Dragan Đilas

Većina poklona koje je gradonačelnik tokom 2010. godine dobio protokolarne je prirode i javna je svojina, a među darodavcima su pojedinci, organizacije, gradovi i strane delegacije.

Zbirku poklona prvog čoveka Beograda, između ostalih, krase monografija i galija, dar gradonačelnika Krfa, porcelan i ratnik ugraviran na staklu stigli su iz Beča, dok je delegacija Grčke gradonačelniku ostavila ikonu cara Konstatina i carice Jelene.

U skladu sa svojom tradicijom, predstavnici Kine, Ðilasu su poklonili servis za čaj i knjige, dok ga je grad Ljubljana, "pobratim" Beograda, darovala maslinovim listom u keramici.

Tokom prošle godine, gradonačelnik je dobio i nekoliko slika, monografija i plaketa, a u zbirci darova nalaze se i šlem i čaše, poklon ambasade SAD i reprint Novina serbskih 1813. godine, koje je darovao "Službeni glasnik“.

Među Ðilasovim poklonima zabeleženim u registru nijedan nije vredniji od 50.000 dinara, najviše je onih procenjenih na 5.000 i 10.000 dinara, a ima i darova vrednih 1.000 i 20.000 dinara.

Aleksandar Antić jedini još dobio poklone

Pored Ðilasa, jedini predstavnik gradske vlasti čiji su se pokloni našli u registru Agencije je predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, a njegov najvredniji poklon stigao je od delegacije grada Beča- monografija, grb i novčić ukupne vrednosti 20.000 dinara.

U posebnoj sobi za poklone stoji i ukrasni ćup oslikan zlatnom bojom, dar instanbulske opštine Pendik, ram za fotografije presvučen svilom, poklon bivšeg ambasadora Japana i reljef na drvenoj podlozi sa motivima Trajanove table, koji je predsednik gradskog parlamenta dobio od Agencije za nacionalni razvoj.

Antić je tokom prošle godine dobio i plaketu autokarting saveza, monografije "Svetinje srpskog naroda" i grada Banjaluke, kao i knjigu o odnosima Rusije i Srbije, čiji je darodavac ambasador Ruske federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin.

Svi pokloni koje dobiju predstavnici gradske vlasti idu na procenu i ukoliko je reč o umetničkim delima, budu izloženi u Muzeju grada Beograda.

Nedavno je objavljen i spisak poklona koji su dobili crnogorski funkcioneri, pa procenite sami ko je bolje prošao.

2024 © - Vesti online