Subota 20.08.2011.
16:19
Z. Marjanović - Vesti

Filmska magija u "Srpskom Holivudu" na Rudniku

- Ideja za održavanje festivala, potekla je od Miroslava - Bate Petrovića, poznatog filmskog reditelja i producenta, a moje je bilo da ideju prilagodim prirodnim uslovima i da je realizujem uz pomoć meštana koji su dali sve od sebe da gosti budu zadovljni.

Nekoliko dana nasipali su put do mesta gde je održan festival, krčili rastinje pored puta i oko festivalskog prostora, razvlačili kablove za struju, pravili festivalsku binu, dočekivali goste - kaže za "Vesti" Ivo Car.

Prvi put video kameru: Starina Siniša Milovanović u društvu Ivana Jakovljevića

Zahvalan je Ivan svojim komšijama na pomoći ali su i oni zahvalni njemu.


- Mislim da je on više pomogao nama nego mi njemu. Zahvaljujući Ivanu posle mnogo godina video sam neke ljude iz sela. Bolesne i iznemogle dovezli smo traktorima da vide to rudničko čudo. Njemu treba sa se zahvalimo što nas je okupio i to će, kako sam shvato biti svake godine.

Neki, a među njima i ja, nikada nisu bili u bioskopu. Dočekao sam da filmove gledam pod otovrenim nebom i to usred naše rudničke šume gde zalazimo samo kada spremamo drva za ogrev ili kada beremo pečurke. U mom veku ovako nešto nisam video.

Video sam i kameru kojom se snimaju filmovi. Bilo je i nekih u selu, kao što je Cumpo, koji ne voli filmove, ali njemu smo dali da radi ono što najbolje zna - da peče prase za goste i, nije se obrukao priča - Siniša Milovanović (86) najstraiji posetilac festivala.


Žiri je odlučio da svi filmovi budu nagađeni priznajem "šumski patuljak".

Iz srpskog u pravi Holivud

 

Svetlana Petković

Među gostima bila je i mlada glumica Svetlana Petković.
 

- Ideja za održavanje festivala u ovakvim uslovima je fenomenalna.

 

Jednog dana, kada se budem u potpunosti ostvarila kao glumica, Rudničani će biti ponosni što sam bila ovde, ali će i meni biti drago što sam dala svoj mali doprinos da on zaživi.

 

Odlazim u pravi Holivud gde ću imati manju ulogu u jednom američkom filmu i nadam se da će to biti početak moje velike glumačke karijere - kazala je ona.

2024 © - Vesti online