Subota 20.08.2011.
10:40
Srna

Haradinaj etnički očistio Metohiju

"Iako se Ramušu Haradinaju, koji se po drugi put pojavljuje pred Tribunalom u Hagu, sada sudi samo za zločin u Jablanici i ubistvo više od 30 civila srpske, romske i albanske nacionalnosti, najveći zločin koji je Haradinaj počinio je etničko čišćenje cele Metohije", istakao je Mihajlović, podsetivši da je pod komandom Haradinaja etnički očišćeno 40-ak sela na Metohiji.

Ponovo pred Tribunalom u Hagu: Ramuš Haradinaj

On je naveo da je je napredovanje Haradinaja u lancu komande takozvane OVK, koji je 1998. godine počeo kao komandant operativne grupe Dukađin, bilo u vezi sa za efikasnošću u etničkom čišćenju Metohije, jer je Haradinaj bio alfa i omega svega što se događalo u Metohiji u ratnom smislu.

"Maja meseca počelo je etničko čišćenje nekih sela. Prvo selo je bilo Glođane, to je njegovo selo iz koga je isterano 12 srpskih porodica. Do sredine juna pod komandom Haradinaja etnički je očišćeno 40-ak sela iz Metohije", kaže Mihajlović.

Milivoje Mihajlović

Prema njegovim rečima, Haradinajeva grupa je počinila strašne zločine u Đakovici, u hotelu Paštrik, koji se bukvalno pretvorio u gubilište za Srbe, Rome i Albance za koje su smatrali da su lojalni Srbiji.

Govoreći o zastrašivanju svedoka, zbog čega se sada ponovo sudi Haradinaju u Hagu, Mihajlović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je jasno da su tri svedoka ubijena - jedan je vrlo misteriozno poginuo u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori i taj čovek koji ga je zgazio je oslobođen vrlo brzo, a dvojica su ubijena na Kosovu i Metohiji.

2024 © - Vesti online