Subota 20.08.2011.
05:43
Press

Naučnici će 2015. uništiti asteroid koji ide ka Zemlji

Došlo vreme da ubijamo asteroide
 

Na Apofis, koji je širok 500 metara, biće ispaljene dve rakete. Prva će biti "Sančo", koja će se ubaciti u orbitu asteroida, izmeriti njegove proporcije i sve relevantne podatke poslati na Zemlju.


Druga raketa, nazvana "Hidalđo", biće ispaljena brzinom od 36.000 kilometara na sat i udariće u Apofis kako bi ga uništila. U isto vreme će biti poslata malena letelica koja će s površine asteroida naučnicima na Zemlji slati podatke o hemijskom sastavu Apofisa. Na njoj će biti i mikrokamera koja će snimati ceo postupak.


Informacije o ovom projektu izašle su u javnost nakon što je NASA pre dva dana morala da demantuje da će kometa Elenin udariti u Zemlju. Naime, ta kometa je otkrivena krajem prošle godine, ali je nedavno dobila veliki publicitet. Među astronomima amaterima na internetu proširila se vest da će ta kamena gromada prečnika između tri i četiri kilometra sigurno pogoditi Zemlju, pomeriti kontinente i uništiti celokupan život na planeti.


- Elenin će proći na 30 miliona kilometara od Zemlje i nema nikakve šanse da pogodi našu planetu. Ta kometa je dobila više publiciteta nego što to zaista zaslužuje - tvrde u američkoj svemirskoj agenciji.

2024 © - Vesti online