Petak 19.08.2011.
22:12
Beta, Srna

Policija i Srbima i Crnogorcima zabranila bogosluženje

Da se vernici ne bi tukli nema bogosluženja ni za koga: Ivanova Korita

Obe crkve su ranije najavile da će danas, povodom Preobraženja gospodnjeg, služiti liturgiju u crkvi na Ivanovim Koritima. Policija je, imajući u vidu ranije iskustvo u takvim prilikama kada je dolazilo do incidenata i konfrontacija vernika, odlučila da obema crkvama zabrani bogosluženje.

Dok su sveštenici SPC pošto su čuli za odluku policije, napustili mesto, sveštenici CPC su prešli na obliznje kameno guvno i održali bogosluženje pod otvorenim nebom.

Ovako je bilo pre dve godine:
 
 

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve današnju odluku policije ocenila je kao državno nasilje i nepravdu prema SPC. U saopštenju se kaže da je ovaj postupak policije, za koji njeni pripadnici nisu imali pisano obrazloženje, za Crkvu neprihvatljivo.

Navedeno je i da je vršenje službe u ovoj crkvi obavljano decenijama pre toga, a i ove godine je pripremana i najavljena javnosti. Mitropolija crnogorsko-primorska kaže da se crkva kod Ivanovih korita vodi kao vlasništvo Mitropolije, da je sveštenstvo Mitropolije u ovome hramu služilo i u vremenu kada su retki pojedinci i familije u Crnoj Gori znali da postoji praznik Preobraženja i kada se on slavi.

"Sveštenici kojima je jutros zabranjen ulaz u hram slobodni su građani Crne Gore koji su se uputili na svoje radno mjesto, koje je i mjesto vjekovnog ispovijedanja pravoslavne vjere - zagarantovanog i zaštićenog građanskim Ustavom ove zemlje", navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online