Petak 19.08.2011.
15:48
Kurir

14 karipskih zemalja priznalo nezavisnost KiM

Članice Zajednice Kariba su, kako je navedeno, Antigva i Barbuda, Bahami, Barbados, Belize, Dominisia, Grenada, Gvajana, Haiti, Jamajka, Montserat, Sent Kits i Nevis, Sent Lusia, Sent Vinsent, Surinam i Trinidad i Tobago.

"Odluku da priznaju Kosovo, ove zemlje su donele na poslednjem susretu ove organizacije, dok će formalna procedura priznavanja uslediti u narednim satima i danima, od svake države pojedinačno", navodi se u saopštenju.

Trka za (ne)priznavanjem Kosmeta: Vuk Jeremić



Treba napomenuti da je pre mesec dana ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić boravio je u službenoj poseti karipskim zemljama - Trinidadu i Tobagu, Gvajani i Barbadosu, i sa zvaničnicima tih zemalja razgovarao o produbljivanju saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i o njihovoj podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije.

Ministar Jeremić tada je zahvalio na dosadašnjoj podršci ovih država u diplomatskoj borbi Srbije za očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti i istakao važnost činjenice da velika većina zemlja karipskog područja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Šef diplomatije je tada svoje sagovornike obavestio o razvoju situacije na Kosovu i zamolio ih da zadrže svoj principijelan stav o nepriznavanju separatista, uprkos novom talasu pritisaka kojima su izloženi.

Ministar spoljnih poslova samoproglašene države Kosovo Enver Hodžaj rekao je ranije da je dobio obećanja da će deo zemalja članica Organizacije za islamsku saradnju vrlo brzo priznati nezavisnost Kosmeta. Nedavno, nekoliko afričkih zemlja je priznalo KiM, a to su Centralnoafrička republika, Gvineja, Niger i Benin.

2024 © - Vesti online