Četvrtak 18.08.2011.
08:37
Beta

Bajatović: Gas skuplji za oko 15 odsto

Dušan Bajatović
 

On je prlikom potpisivanja Ugovora o strateškom partnerstvu sa italijanskim konzorcijumom GAP o gasifikaciji opštine Šid rekao da će predviđena cena gasa biti manja od realne tržišne cene ali da vlada neće dozvoliti povećanje od 30 odsto.


Srbijagas, kako je istakao, mora da se dogovori sa Vladom oko cene gasa kako bi se sačuvala makroekonomska stabilnost u Srbiji.


"Srbijagas će uraditi onako kako to Vlada Srbije kaže, a, sa druge strane, nameće se pitanje kako platiti taj gas koji uvozimo", naveo je on.


Kako je kazao, ostalo je još sporno pitanje oko troškova od 1,8 milijardi dinara koliko Vlada Srbije duguje Srbijagasu iz perioda gasne krize kada je gas domaćinstvima isporučivan po značajno nižoj ceni.


"Vlada bi najradije da gas ne poskupi", istakao je Bajatović ali i naglasio da gas mora da se plati jer je to uvozna roba.

On je dodao da Beogradske elektrane Srbijagasu duguju pet milijardi
evra i da je situacija u privredi jeko teška.


"Ono što je dobro jeste da će se ponovo pokrenuti Azotara i MSK i tu smo našli odgovarajućeg partnera Gasprom Švajcarska koji će davati gas firmama a Srbijagas će im plaćati isporukom roba iz te dve firme što će rasteretiti finansijsku poziciju Srbijagasa", precizirao je Bajatović.

2024 © - Vesti online