Subota 19.12.2009.
08:57
Tanjug

Đelić odveo Srbe u Brisel

Božidar Đelić i 50 građana na beogradskom aerodromu sa pasošima i kartama u rukama. Spremni za poletanje.
 

"Trenutno je tri sata ujutru na Svetog Nikolu, a na briselskom aerodromu nas je dočekao švedski ministar za migracije", javio je Đelić.

"Ovo je jedna bela luda šengenska noć", rekao je Đelić, "koja pokazuje da se neke stvari stvarno menjaju".

Za nas u Srbiji, švedsko predsedavanje Unijom možemo reći da je istorijsko, od vizne liberalizacije, preko Prelaznog trgovinskog sporazuma, do odluke koju će srpska Vlada kroz nekoliko sati doneti, rekao je Đelić.

U ime predsedavajućeg EU, Bilstrom je po sletanju prvih putnika iz Srbije bez viza, izrazio zadovoljstvo što ih je dočekao u EU.

"Veoma sam srečan što od danas ukidamo vize za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore“, rekao je Bilstrom i izrazio nadu da će na proleće vize biti ukinute i građanima Albanije i Bosne i Hercegovine.

On veruje da će i drugi građani Srbije iskoristiti priliku da bez viza putuju Evropom.

"Nadam se da ćemo u budućnosti moći da vam poželomo dobrodošlicu u EU, ne kao putnicima bez viza, već kao građanima EU“, zaključio je Bilstrom.

Grupi od 50 građana Srbije, koji su zemlju zadužili na neki način, a ranije nisu putovali u EU, država je poklonila ovo putovanje u pet evropskih gradova. Sa beogradskog aerodroma su ih ispratili ambasadori zemalja EU u Beogradu, a avion je simbolično poleteo nekoliko minuta posle ponoći. Za njih će u Briselu biti priređen doček u Evropskom parlamentu, najavio je portparol Evropske komisije Altafaj Tardio.

Sa drugom grupom građana, njih oko 300, Vuk Jeremić ministar inostranih poslova je bez vize prešao mađarsku granicu kod Horgoša i odveo ih u zemlju gulaša i čardaša.

2024 © - Vesti online