Četvrtak 18.08.2011.
08:00
Vestionline

Petnica - Novi evropski obrazovni centar

Mladi istraživači u Petnici imaju prilike da povećaju svoje znanje iz mnogih oblasti
 


Ovo je izuzetan momenat za Petnicu, Valjevo i Srbiju. Vlada Srbije je izdvojila 7,3 miliona evra da se izgradi posve nova Petnica, rekao je Đelić novinarima na gradilištu u Petnici.


Prema njegovim rečima, zahvaljujići tom ulaganju, kapacitet Petnice biće povećan za 50 odsto, Petnica će dobiti novu zgradu za laboratoriju, novi planetarijum i novi smeštajni kapacitet od 180 ležajeva.  Već 30.000 mladih talenata, koji su prošli centar u Petnici, formiraju nukleus srpske inteligencije u svetu, naglasio je Đelić.


Izgradnja i rekonstrukcija Petnice deo je velikog ciklusa investicija u naučnu i tehnološku infrastructuru Srbije, vrednog 400 miliona evra, napomenuo je on, što je snažan adut za Valjevo, kao grad koji gradi novi imidž obrazovnog turizma.
Đelić je apelovao na domaće i strane firme – donatore, kao i bivše polaznike, koji su imali koristi od nje, da prepoznaju Petnicu kao veliku vrednost Srbije i pomognu joj da pokrije svoje operativne troškove.

Uz novu infrastrukturu, kako je ukazao Đelić, centar će imati najbolju opremu u Evropi za instituciju tipa Petnice, uz dupliran broj i nastavnog kadra profesora koji će biti obučavani, kako bi se u Petnica bila nacionalni centar, u službi svih učenika Srbije.

Novo lice Petnice

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović je izjavio da će rekonstrukcijom, Petnica dobiti novo lice, a da je zadatak prosvetnih vlasti da dalje naprave sadržaje i obrazovni sistem učini da znanje iz škole bude praktično primenjivano u Petnici.


Stanica će služiti i za edukaciju nastavnika, za sveukupni doprinos razvoju istraživačkog i naučnog potencijala Srbije, dodao je on.


Direktor istraživačke stanice Petnica Vigor Majić istakao je da se radovi ubrzano i efikasno odvijaju, prema planu da budu gotovi do proleća, kada se obeležava 30 godina rada istraživačke stanice Petnica.


Prema njegovim rečima, proširenje kapaciteta nije samo fizičko, već i otvaranje prostora za nove sadržaje, programe i ideje, godinama sakupljane.


Nadamo se da ćemo jubilej 30. godina postojanja i rada na proleće obeležiti savremenim novim i funkcionalnim kapacitetima i otvaranjem perspektive za dalje širenje aktivnosti, poručio je direktor Petnice.


Novi kapaciteti, prema njegovoj oceni, omogućiće razvoj obrazovnog turizama u interesu grada Valjeva i regiona, kada se mladi naučnici zemlje i inostranstva budu usavršavali u Petnici.

Posle izgradnje, opremanje

Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević je izrazio zadovoljstvo zbog investicije u Petnicu, koja je najveće gradilište u gradu, istakavši da će, kada se završi izgradnja, grad tražiti pomoć Ministarstva prosvete i nauke za finansiranje programa istraživačke stanice.

Projekat izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije Istraživačke stanice Petnica počeo je u junu, novcem od kredita Evropske investicione banke od ukupno 200 milona evra za razvoj naučne i tehnološke infrastrikture Srbije.

2024 © - Vesti online