Sreda 17.08.2011.
14:36
Beta

Sloboda kretanja ne važi za srpske autobuse

Lastin autobus samo do administrativne linije, dalje kako se ko snađe

Mihajlović je rekao da Vlada Srbije najoštrije osuđuje zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju srpskim prevoznicima od kojih se traže posebne dozvole i nastojanje privremenih vlasti u Prištini da spreče slobodu kretanja građana u južnoj pokrajini.

"Vraćanjem autobusa prevoznika iz centralne Srbije sa administrativih prelaza, privremene vlasti na kosovu i Metohiji grubo krše civilizacijske norme o slobodi kretanja i vrše dodatan pritisak na srpsko stanovništvo", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, privremene vlasti u Prištini "na taj način dezavuišu sprovođenje dogovora o slobodi kretanja koji je postignut tokom dijaloga Beograda i Prištine".

On je dodao da "potez prištinskih vlasti predstavlja pokušaj institucionalizovanja pritiska na Srbe i pripadnike drugih zajednica kojima je u strahu od albanskih ekstremista sloboda kretanja inače ograničena već 11 godina".

Delegacije Beograda i Prištine postigle su dogovor o slobodi kretanja na Kosovu i Metohiji početkom jula meseca. Međutim, kako je javnosti predočeno, ovaj dogovor se ticao validnosti kosovskih dokumenata na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji i kretanja automobila sa tablicama koje izdaje Vlada u Prištini.  

2024 © - Vesti online