Sreda 17.08.2011.
16:55
Vestionline

Unmik priznaje kosovski pečat, Srbi traže poništenje sporazuma

Kosovski carinski pečat je neutralan, tvrdi portparol Unmika 

"Korišćenje takvih pečata je u punoj saglasnosti sa neutralnom politikom i potvrđeno je u izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Savetu bezbednosti UN", izjavio je za prištinski list portparol Unmika Olivije Salgado.

On je dodao da bi kosovske carinske pečate trebalo priznati i da bi svi trebalo da poštuju sporazume CEFTA. Salgado je izrazio nadu da će to pitanje biti rešeno tokom sledeće runde pregovora.

Predsednik pokrajinskog odbora DSS Nenad Kojić izjavio je za KiM radio da sporazum koji su postigli predstavnici Vlade Srbije i Kfor dovodi do ekonomske blokade Srba sa severa, jer se ne poštuju njegove odredbe o dozvoljenom prometu robe do 3,5 tone.

"Na prelazima Brnjak i Jarinje stoje natpisi da je zabranjen svaki promet komercijalne robe, tako da je ovim Srbija sama ugrozila CEFTA sporazum", rekao je Kojić.

Kfor ne propušta robu iz centralne  Srbije
On je ponovio da Srbi sa severa Kosova traže da se stanje vrati na ono od pre 25. jula i da roba koja se isporučuje na Kosovo bude sa PDV-om, a ako je roba iz inostranstva da se carini u Republici Srbiji, a ne na Kosovu i Metohiji.


"Na taj način bi se cena robe izjednačila sa cenama u ostalim gradovima Srbije i istovremeno bi se izbegle priče o korupciji", rekao je Kojić.


Traži se takođe i da Srbija uskrati gostoprimstvo Euleksu, kao i da se na Kosovu ponovo aktiviraju predstavnici Unmika. Pregovori bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se vode u skladu sa Rezolucijom 1244 UN, a ne pod okriljem EU.


Svi ovi zahtevi biće danas izneti na konferenciji za novinare na kojoj će, pored Kojića, učestvovati i predsednici opština Zvečan i Zubin Potok, Dragiša Milović i Slaviša Ristić, navodi KiM radio.

2024 © - Vesti online