Sreda 17.08.2011.
16:07
Vesti

SAD: Kosovski Albanac optužen za terorizam

Četvorica optuženih Dilan Bojd (24), Zijad Jagi (23), Muhamed Omar Ali Hasan (24) i Hisen Šerifi (27) imaće zajednički proces, dok će peti Anes Subašić imati odvojeno suđenje. Lider ove grupe Denijel Petrik Bojd (41) i njegov sin Zakarije Bojd (22), priznali su krivicu i čekaju presude.

Hisen Šerifi (levo) na putu do sudnice


Hisen Šerifi poreklom je sa Kosova i ima stalno boravište u Severnoj Karolini, dok je Anes Subašić, naturalizovani američki državljanin. Protiv grupe, uključujući najstarijeg Bojda i njegova dva sina Dilana i Zakarija, optužbe su iznete u julu 2009. godine i u njima se navodi da je najstariji Bojd, koji je preobraćenik u islam, veteran u militantnim islamskim kampovima za obuku u Pakistanu i Avganistanu.

Policija na Kosovu uhapsila je u junu 2010. godine Albanca Bajrama Aslanija (29) osumnjičenog za podršku planiranim terorističkim napadima. U zahtevu američkog pravosuđa stoji da ga traže zbog veza sa teroristima i planiranja ubistava, otmica i drugih zlodela.

Aslani je poznat i kao "Abu Hatab". FBI tvrdi da je bio u stalnom kontaktu sa ostalim osumnjičenima, da je tražio novac od njih kako bi uspostavio operativnu bazu na Kosovu za vođenje džihada, ali i da bi sebi platio putovanja.

 

Baza na Kosovu


Šerifi je 2008. godine putovao na Kosovo iz SAD kako bi pokrenuo "džihad". Tokom tog boravka, stupio je u vezu sa Aslanijem koji mu je nabavljao filmove o džihadu da bi ih prevodio i koristio za vrbovanje. Aslani mu je naložio da prikupi pare za kupovinu zemljišta i formiranje logora na Kosovu, gde su nameravali da skladište naoružanje i municiju. To bi bila i operativna baza za izvođenje terorističkih napada.

2024 © - Vesti online