Sreda 17.08.2011.
00:10
Beta

V. Britanija: Za podsticanje nereda dobili po 4 godine robije

Dvadesetjednogodišnji Džordan Blekšo napravio je stranicu na Fejsbuku pod nazivom "Uništiti grad Norič", u severozapdnoj Engleskoj.

Tužilac Martin Mekrob je naveo da je stranica napravljena 9. avgusta.

Dvadesetdvogodišnji Peri Satklif-Kinan je pozvao na pobunu u svojoj četvrti grada Vorington, takođe na severozapadu Engleske, otvorivši stranu na Fejsbuku pod nazivom "Organizovanje pobune".

Džordan Blekšo i Peri Satklif-Kinan

Dvojica mladića su "koristila Fejsbuk da organizuju i koordiniraju ozbiljne nemire u trenutku kada se takvi incidenti dešavaju u drugim delovima zemlje", rekao je tužilac pred sudom u Česteru, na severozapadu Engleske.

Policija je "brzo zatvorila te stranice i osigurala da niko ne učestvuje u planiranim događajima. Bez obzira na to, njihove poruke su izazvale paniku i pobunu u nekim delovima grada", dodao je tužilac.

Obojica su prihvatila krivicu za namerno podsticanje na vršenje prestupa, navodi BBC.

Sudija Elgan Edvards je izrazio nadu da će presuda biti upozorenje drugima.


Veliku Britaniju su prošle sedmice potresli najveći nemiri u poslednje tri decenije. Pet ljudi je poginulo, stotine prodavnica su opljačkane, zgrade i vozila su paljena.

Izgrednici su u organizaciji nemira koristili društvene mreže Fejsbuk i Tviter, kao i telefone Blekberi za slanje poruka.

2024 © - Vesti online