Četvrtak 18.08.2011.
12:00
AAP

Zentai pred ministrom policije

I DALJE ČEKA: ČARLS ZENTAI

Ministar Brendan O'Konor odobrio je izručenje 2009. godine, ali je tu odluku odbacio sudija Nil Keraker, koji je zaključio da je ona pogrešna. Vlada se žalila na tu presudu i o žalbi su u maju raspravljale sudije Federalnog suda Entoni Nort, Kristofer Džesap i Entoni Besanko.

U utorak su saopštili da prihvataju delove žalbe, ali i da odbacuju većinu njenih navoda. Piter Džonston, advokat gospodina Zentaija, kazao je da gospodin O'Konor mora da odluči šta se podrazumeva pod ratnim zločinom pre nego što slučaj bude nastavljen.


Čarls (Karolj) Zentai je danas udovac i pradeda, a u Pert je emigrirao iz Nemačke 1950, da bi 1958. godine postao australijski državljanin. On se već šest godina bori protiv izručenja i tvrdi da je nevin. Sada ima pravo da uloži novu žalbu Vrhovnom sudu.


Predstavnica kabineta gospodina O'Konora istakla je pravo vlade da se žali na odluku, navodeći da ih je Federalni sud u stvari podržao u dva od tri pitanja na koja njihova žalba upućuje. Pitanje o kome se nije složio jeste da krivično delo potpada pod sporazum o izručenju između Australije i Mađarske.


Vlada će se sada posavetovati s pravnicima o opcijama koje ima i neće više davati izjave o ovome.

2024 © - Vesti online