Sreda 17.08.2011.
08:00
Blic

''Elektronska koža'' koja beleži vitalne funkcije

- Ako želimo da shvatimo kako funkcioniše mozak u prirodnom okruženju, to nikako ne možemo da postignemo u laboratorijskim uslovima. Najbolji način da to uradimo jeste da beležimo signale neurona u prirodnim uslovima, pomoću uređaja koji je za pacijenta nevidljiv. Spravica se nosi 24 sata i za to vreme ne gubi svoju funkciju, niti izaziva iritaciju kože - kaže profesor Tod Koulman sa Univerziteta u Ilinoisu.

Elektronska tetovaža nadzire funkcije tela


Senzor je pričvršćen za kožu slično privremenoj tetovaži i pokreće se, savija i rasteže zajedno sa kožom. Istraživači se nadaju da će spravica zameniti glomaznu opremu u vidu gomile kablova, žica, flastera i monitora, koji su neophodni u bolnicama.

Spravica je minijaturna, prečnika manjeg od 50 mikrometara, što znači da je tanja od ljudske vlasi. Naučnici su merili električnu aktivnost u nozi, srcu i mozgu i zaključili da se rezultati u velikoj meri poklapaju s podacima dobijenim na tradicionalni način.

Mali, neinvazivni senzori posebno su korisni da bi se nadzirale vitalne funkcije prevremeno rođenih beba ili za proučavanje pacijenata sa zastojem u disanju tokom sna, takozvanom apneom, a da pritom ne moraju da budu prikačeni za masu žica dok spavaju.


- To je tehnologija koja briše granice između elektronike i biologije- kaže Džon Rodžers, profesor mašinstva na Univerzitetu u Ilinoisu i član naučnog tima koji je usavršio ''elektronsku tetovažu“.

2024 © - Vesti online