Utorak 16.08.2011.
18:58
Vestionline

"Fič" čuva kreditni rejting SAD

Za "Fič" je SAD još uvek na vrhu

"Fičova" ocena rejtinga SAD bolja je nego kod druge dve uticajne agencije: "Mudis" je zadržao AAA rejting za SAD, ali uz "negativnu" procenu perspektive, dok je "Standard end Purs" pre dve nedelje prvi put u istoriji smanjio rejting SAD na AA+ što je pokrenulo prošlonedeljno komešanja na berzama.

"Standard end Purs" je u obrazloženju smanjenja rejtinga naveo natezanja u Kongresu oko podizanja nivoa zaduživanja, a "Fič" je naveo da je odlučio da zadrži najviši rejting zato što su "ključni stubovi" kreditnog statusa SAD ostali netaknuti - "fleksibilna, diversifikovana i zdrava ekonomija".

"Fič" je naveo da fleksibilna monetarna politika omogućava Americi da apsorbuje ekonomske šokove, a središnja uloga dolara u svetskoj ekonomiji dozvljava SAD da imaju srazmerno veći dug u odnosu na bruto domaći proizvod.

Odluka "Standard end Pursa" 5. avgusta da smanji rejting SAD uticala je na nestabilnost na berzama pri čemu je indeks "Dau Džons" u četiri dana padao i rastao za po najmanje 400 poena. Američka vlada i neki analitičari su kritikovali odluku "Strandard end Pursa" navodeći da je neopravdana i da je zasnovana na lošoj računici.

2024 © - Vesti online