Utorak 16.08.2011.
13:34
Slobodna Evropa

Brisanje imena mesta, kao da Srba nikad nije ni bilo

Čini se da ni posle 15 godina nema istinske političke volje da se Gvozdu vrati ime Vrginmost.

’’Ima smisla menjati ime Gvozda u Vrginmost, jer nije bilo razloga ni da se promeni", ističe rođeni Vrgomoščanin Đorđe Korkut.

"Zna se kako je ime Vrginmost nastalo, po čoveku koji se zvao Vrga i preko ovdašnje reke Trepče napravio most, i to nikome ne bi trebalo da smeta“, objasnio je on.

Pre rata je u Vrginmostu živelo je čak 95 posto Srba, a kad su u Oluji izbegli neki su, kaže Korkut, želeli da izbrišu i sve što je podsećalo na Srbe, pa tako i nedužno

Vrginmost, odnosno Gvozd, nekad i sad

 

Po popisu stanovništva iz 1991. godine, opština Vrginmost je imala 16.599 stanovnika, raspoređenih u 40 naseljenih mesta, a u tome periodu 95 odsto stanovništva su bili Srbi. Prema najnovijem popisu stanovništa u opšini Gvozd (Vrginmost) živi 3008 stanovnika, 75 odsto su starosedeoci, Srbi povratnici, a 25 posto Hrvati, doseljenici iz Bosne i Hercegovine. U samom Gvozdu međutim, od oko 1000 stanovnika, većinu čine useljeni Hrvati.

ime -Vrginmost, koje, samo po sebi, nikada nije bilo simbol velikosrpstva.

’’Veći je simbol srpstva 'Gvozd', jer dolazi od reči 'gvožđe', a to je više srpski nego li hrvatski izraz. Odatle i anegdota prema kojoj je je bivši poverenik Vlade RH za Vrginmost, Mirko Putrić, koji je to i promenio, upitao jednog Srbina šta misli o promeni imena u Gvozd, a ovaj mu je odgovorio 'konačno da nešto bude srpsko' ", rekao je Korkut.

Jedan od meštana Milan Aralica rekao je da, iako je ime tog mesta promenjeno, da i dalje koristi ono staro.

"Za mene je Gvozd uvek ostao Vrginmost i kad me neko pita 'odakle si' ja uvek kažem iz Vrginmosta, ali, dokumentima piše Gvozd i nadam se da će se to promeniti", kazao je Aralica.

Apsurdna odluka izglasana je na opštinskom veću 29. aprila 1996. godine, kad je novi život u Gvozdu, sa doseljenim bosanskim Hrvatima, organizovao Putrić, koga uglavnom smatraju i najodgovornijim za '’zatiranje imena’'.

Početkom 2000. godine, kad su u mesto i okolinu počeli da se vraćaju izbegli Srbi, a HDZ-ovu vlast nasledila koalicija socijaldemokrata Ivice Račana, liberala, Hrvatske narodne stranke i Samostalne demokratske srpske stranke, pokrenuta je i inicijativa da se Gvozdu vrati ime Vrginmost.

Opštinsko veće je to 2002. i izglasalo, ali Ustavni sud Hrvatske ukinuo je odluku, zbog nepoštovanja pravne procedure. Naime, za promenu imena potreban je referendum, a ne samo odluka opštinskog veća, iako se ta ista procedura nije poštovana kad je Vrginmostu menjano ime.

Zamenik gradonačelnika Gvozda Mile Jerosimić ističe da je ''procedura'' bila samo izgovor i da za vraćanje starog imena ni danas u Hrvatskoj nema istinske političke volje. Uprkos tome, ne odustaju od zahteva, iako nemaju ništa protiv samog imena Gvozd, koje je nekad bilo i ime tamošnje šume i planine Petrove gore.

''Nama ne smeta ime 'Gvozd', nama smeta zašto i s kojim razlogom je to napravljeno, i na koji način. Naglašavam da su oni to učinili isto protivzakonito, i oni su, za promenu imena, morali da raspišu referendum, a nisu. Ja se nadam da ćemo mi tu nepravilnost i nepravdu rešiti do kraja ovog mandata, dakle do 2013. godine“, kazao je Jerosimić.

2024 © - Vesti online