Utorak 16.08.2011.
13:21
J. L. Petković - Vesti

Orahovac i Velika Hoča: Rujno vino, formula opstanka

Neretko se vina porodica Antić, Kujundžić, Đuričić i Petrović, toče i u Prištini, a i pojedini Albanci umeju da kažu da je "to najbolji proizvod" sa Kosova. Srbi koji žive i rade, u ni malo idealnim uslovim, pre godinu dana su osnovali poljoprivrednu zadrugu "OriVH-Metohija" sa željom da njihov vranac i game stignu do što više trpeza.

Uvoze u Srbiju!

Iako jedno ministarstvo pomaže orahovačkim vinogradarima, drugo očigledno odmaže, jer država Srbija prelazak vina preko administratvinog prelaza tretira kao izvoz sa Kosova u Srbiju. Proizvođači su zato primorani da svaki put kada žele da otpreme vino u centralnu Srbiju, prvo otputuju 150 kilometara u poresku upravu u Kosovskoj Mitrovici da bi overili neophodnu dokumentaciju, a zatim kako kažu, nemaju ni ni malo štednje srpskih carinika.

 

- Poljoprivreda je osnov naše egzistencije, i svako domaćinstvo koje ima malu površinu se bavi proizvodnjom vina i rakije. Posle rata, nakon što je sve propalo, jedini izlaz iz egzistencijalne krize za većinu porodica je bila poljoprivreda. Osnivanjem zadruge želeli smo da vratimo kult gajenja loze u Orahovcu i Velikoj Hoči, i da udruženi konačno možemo da živimo od svog rada. Poslednjih godina smo dosta radili na gajenju, održavanju i plasmanu vina i grožda, kaže Marjan Šarić, predsednik opštine Orahovac.


Poljoprivredna zadruga, kaže on, trenutno broji 50 članova, a nada se da će se broj udvostručiti.


- U početku je bilo pojedinaca koji su bili skeptični, ali smo pokazali da radimo za zajednicu i da tu nema ličnog interesa. Na području KiM imamo veliki broj nezaposlenih, ali i nedovoljnu svest poljoprivrednika. Pojedinac teško da može da opstane na tržištu, jer konstanto nailazi na prepreke, ali ako se ujedinimo imamo velike šanse. Zato planiramo i dalje, da razvijemo našu ambalažu, da sami punimo naša vina i da ih u što većem obimu plasiramo širom Srbije, dodaje Šarić.

Ekološka vina

- Od ove godine imaćemo i statistiku kolika je proizvodnja našeg vina i rakije, ali znamo da ta proizvodnja prevazilazi 10.000 litara mesečno. Spremni smo za strana tržišta, a najveća preporuka je to što prizovodimo ekološko vino, odnosno od grožđa koje je minimalno tretirano pesticidima, ne dodajemo šećer niti bilo kakvu hemiju, kaže Marjan Šarić.


Projekte vinara u orahovačkom kraju pomogli su Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i USAID. Ministarstvo za KiM je krajem godine odobrilo sredstva za kupovinu mašina za obradu i zaštitu vinograda. Tako su orahovački vinogradari nabavili traktor sa kompletnom mehanizacijom, koji mogu svi da koriste, a očekuju i sredstva za kupovinu opreme za čuvanje rakije i vina.

2024 © - Vesti online