Utorak 16.08.2011.
16:48
Blic

"Leskovački ajvar" podneo zahtev za međunarodni sertifikat

Srpski specijalitet: Ajvar
 

Stručni saradnik leskovačke Regionalne komore Vladimir Bojević rekao je medijima u Srbiji da je zahtev za međunarodno registrovanje oznake geografskog porekla i imena porekla u skladu sa Lisabonskim sporazumom, upućen Zavodu za intelektualnu svojinu i Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije.


"Na ovaj korak smo se odlučili zato što smo pretrpani pozivima zaintersovanih kupaca leskovačkog ajvara skoro sa svih kontinenata, a uslov za izvoz je dobijanje međunarodnog sertifikata", objasnio je Bojović.


Leskovački ajvar je postao srpski brend pre nekoliko meseci, a predsednik Udruženja Ivan Stoilković je rekao je da se taj proizvod neće skoro naći na rafovima maloprodajnih objekata u Srbiji.


"Naša strategija je da ne trgujemo sa prodajnim lancima jer smo isuviše siromašni da poslujemo po njihovim uslovima", rekao je Stoilković.


On je dodao da se dvadesetak proizvođača ajvara okupljenih u udruženju sprema da prženi ajvar od crvenih, pečenih i oljuštenih paprika ponudi sindikalnim organizacijama, ali i stranim ambasadama u Beogradu.

2024 © - Vesti online