Utorak 16.08.2011.
12:22
Press

Nafta u svetu sve jeftinija, benzin kod nas sve skuplji

Za Srbe nema poštene cene goriva
 

S druge strane, na primer, evropremijum u BiH košta čak 15 dinara manje nego u Srbiji, dok je evrodizel u Makedoniji jeftiniji čak 25 dinara.


U Udruženju naftnih kompanija Srbije tvrde da bi do pojeftinjenja moglo da dođe tek ako se cene nafte u svetu stabiliziju na duži rok. U Udruženju vlasnika privatnih benzinskih stanica navode da bi uvozni derivati mogli da budu jeftiniji, ali tvrde da to ne dozvoljavaju velike naftne kompanije.


- Onima koji su ranije pravili najveće gubitke sada se najviše isplati da drže previsoke cene na uvoznim derivatima da bi moglo da se prodaje lošije gorivo koje je jeftinije - kaže Milan Rakić, predsednik ovog udruženja.


Borisav Tatić iz Udruženja benzinskih stanica Srbije objašnjava da manji naftaši sada čekaju šta će NIS uraditi.


- Svi se i dalje snabdevaju benzinom BMB 95 i dizelom D2 od NIS-a, tako da se čeka šta će oni da urade. Mi moramo cenovno da pratimo NIS kao našu najveću konkurenciju, pa ako oni budu spuštali cene, onda ćemo i mi - smatra Tatić.


U NIS-u su naglasili da će se ponašati tržišno.


- Prilikom formiranja cena na našim benzinskim stanicama, NIS primenjuje tržišni princip, kako bismo bili konkurentni na tržištu. U skladu sa tim NIS na svojim benzinskim stanicama sprovodi akciju "Srećni sat", u okviru koje dajemo popust od tri odsto na sve vrste goriva - kažu u kompaniji.

2024 © - Vesti online