Utorak 16.08.2011.
05:16
Press

Vadili ugalj za političke kampanje

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala otkrila je da se u “Kolubari" poslednjih decenija odvijala nelegalna kupoprodaja uglja, na kojoj su učesnici zaradili desetine miliona evra, saznaje “Pres“.

Prodajom uglja finansirane političke kampanje


U malverzacije oko uglja i “Kolubare" bili su uključeni uticajni biznismeni i političari, a od protivzakonito stečenog novca finansirani su, između ostalog, društveni događaji, ali i političke aktivnosti.


Malverzacije u “Kolubari", najveća pljačka državne svojine koju je “Pres“ otkrio u julu 2009. godine, postale su predmet dve policijske istrage.


Prvu istragu, koja je pokrenuta pre dve godine, o zloupotrebama prilikom iznajmljivanja mašina beogradska policija privodi kraju i, prema sazanjima lista “Pres“, uskoro bi trebalo da uslede hapšenja.


S druge strane, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala pokrenula je ove godine još jednu istragu o “Kolubari", kojom se istražuju malverzacije prilikom kupoprodaje uglja.


“Iskopani ugalj neko je morao da kupi i upravo je ta kupoprodaja predmet istrage koju radi Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) jer se radi o organizovanom kriminalu na kom su pojedinci zaradili desetine miliona evra poslednjih decenija“, saznaje “Pres“ u MUP-u Srbije.


SBPOK je otvorio istragu za koga je taj ugalj iskopavan i ko ga je kupovao.


“To je mnogo kompleksniji deo istrage, s obzirom na to da su vrlo moćni igrači u pitanju, biznismeni, političari. Od tog novca finansirani su društveni događaji, političke aktivnosti... To je klasičan organizovani kriminal sa unapred utvrđenom mafijaškom šemom, na kojoj su se pojedinci bogatili godinama“, navode u policiji.

2024 © - Vesti online