Utorak 16.08.2011.
02:13
Beta

Kacin: Bez pečata cveta korupcija

Nije bitno šta piše na pečatu: Jelko Kacin

"Uveren sam da je srpskim izvoznicima veoma važno da se ekonomija i trgovina razvijaju i da mogu nesmetano da izvoze na Kosovo. Šta piše na nekom pečatu nikoga ne bi smelo da zanima. Srbija ima ogroman trgovinski deficit i vlada u Beogradu mora da radi na rešavanju tog problema, a ne na njegovom pogoršanju time što se došlo u situaciju da se s Kosovom vodi trgovinski rat", rekao je Kacin.

On je u intervjuu za “Danas“ naveo da je pečate priznao Unmik, "i aktuelni konflikt je potpuno nepotreban i protivan interesima srpske ekonomije, i pre svega, interesima Srba koji su ostali na Kosovu".

Kacin je dodao da bi evropske integracije Srbije pretrpele ozbiljan zastoj ako bi došlo do prekida ili odlaganja dijaloga Beograda i Prištine, "koji je već dao neka konkretna rešenja".

"U ovom trenutku je svakako izuzetno važno da se razgovori dve strane u Briselu nastave, jer ne može biti uspešne regionalne saradnje i stabilne situacije na zapadnom Balkanu bez napretka u tom dijalogu. Iz ugla EU teško je zamislivo da se uspešno i pre svega brzo pregovara o članstvu sa zemljom koja ima potencijalno eksplozivnu situaciju na svojim granicama", smatra Kacin.

Srbija postavlja Kosovo kao uslov

 

Na pitanje novinara da li je priznanje Kosova, nakon ispunjenja haških uslova, glavni uslov kako bi Srbija stekla status kandidata za ulazak u EU, izvestilac EP je naglasio da "Kosovo uopšte nije pokrenuto kao uslov".


"To se pitanje stalno i uporno otvara na srpskoj strani", rekao je Kacin.

2024 © - Vesti online