Ponedeljak 15.08.2011.
21:58
Srna

Kfor ne može da spreči izgradnju mosta preko Sitnice

Erhard Biler

"Pravo je opštine da gradi most kojim će povećati slobodu kretanja. Ne mogu da sprečim izgradnju mosta koji selo Prilužje, preko reke Sitnice, povezuje sa albanskim selom Glavotina", rekao je Biler na sastanku sa predstavnicima srpske opštine Vučitrn, izmeštene u Prilužje, i lokalnim liderima.

On je pojasnio da je pre dolaska na sastanak u Prilužje razgovarao sa Albancima u Glavotini od kojih je dobio garancije da oni ne žele sukobe sa Srbima, već žele da žive s njima, kao i da će izgradnja mosta olakšati život i jednima i drugima.

Biler je pozvao meštane Prilužja na razumevanje i ponovio da će Kfor garantovati bezbednost i da će s tim ciljem patrola Kfora 24 sata dnevno biti prisutna u blizini mosta koji spaja severni srpski sa južnim albanskim priobaljem.

Predstavnici Srba odbacili su Bilerove stavove i najavili ponovne proteste za sutra oko 9.00 časova.

Kako Srna saznaje, rukovodstvo opštine Vučitrn sa sedištem u Prilužju u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije od kojeg očekuje dalje smernice.


Oko 1.000 meštana Prilužja protestovalo je danas zbog početka gradnje mosta koji bi ovo većinsko srpsko selo povezao sa albanskim s druge strane reke Sitnice.

Protest Srba u Prilužju

Meštani strahuju da bi izgradnja mosta značila dodatne nevolje za oko 2.500 stanovnika Prilužja u kome je smeštena srpska opština Vučitrn i u kome u krajnje otežanim uslovima funkcionišu srpske institucije.

2024 © - Vesti online