Utorak 16.08.2011.
00:19
Beta

Ponovo rasizam u JAR: Oporezivanje belaca

Dok većina crnog stanovništva i dalje živi u ovakvim favelama...

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, govorio je na jednoj književnoj večeri o posledicama aparthejda, navodeći da su one vidljive i 15 godina od uspostavljanja demokratije.

"Vi ste svi profitirali od aparthejda ... vaša deca su mogla da idu u školu, vi ste živeli u otmenim kvartovima", poručio je Tutu belcima koji su manjina u Južnoj Africi.

U razgovoru sa jednim novinarom, ovaj bivši borac protiv arparthejda vratio se na staru ideju o "porezu na bogatstvo" koja bi se odnosila samo na belce. "To bi moglo da bude beznačajno, možda jedan odsto od njihove imovine. To nije ništa".

... bogati belci uživaju u najlepšim prizorima Južnoafričke republike

Fondacija bivšeg predsednika Frederika de Klerka koji je pregovarao sa Nelsonom Mandelom o ukidanju aparthejda, izdala je saopštenje u kojem se osuđuje ta izjava.

"Jedan od principa naše demokratije jeste rasna nediskriminacija i ideja da više ne treba usvajati zakone koji ciljaju jednu ili drugu rasnu grupu", ocenila je ta fondacija. U saopštenju se takođe ukazuje da se ne može sve ono što je loše u Južnoj Africi pripisivati aparthejdu i da se ne sme dozvoliti opasna ideja o rasnoj krivici.

Agencija Frans pres podseća na radikalne poruke nekih južnoafričkih lidera, poput nedavne izjave predsednika Lige mladih Džulijusa Maleme koji je predlagao oduzimanje imovine belcima.

2024 © - Vesti online