Ponedeljak 15.08.2011.
20:34
Beta

Crna Gora prihvatila i nastavu na srpskom

Crnogorski premijer Igor Lukšić postigao dogovor sa opozicijom

Predsednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić je novinarima posle sastanka opozicije sa premijerom Igorom Lukšićem saopštio da se "došlo do određenih rešenja" oko izmena Zakona o opštem obrazovanju i Zakona o crnogorskom državljanstvu i ocenio da je "Vlada napravila veliki iskorak".


Mandić je saopštio da je Vlada spremna na izmene tih akata što bi dovelo do kompromisa oko izbornog zakona čije je usvajanje nedavno odloženo sedmi put.
 

Sedam puta odlaganje

Crnogorski parlament je krajem jula, po sedmi put, odložio usvajanje izbornog zakona i time doveo u pitanje dobijanje datuma za pregovore o članstvu sa EU. Usvajanje tog zakona je jedan od uslova za narednu fazu integracija Crne Gore.

Predsednik NOVE je naveo da dogovor "podrazumeva da se svim građanima koji su imali ličnu kartu Crne Gore i druga lična dokumenta Crne Gore omogući sticanje crnogorskog državljanstva po skraćenoj proceduri", dok bi promene obrazovnog zakona omogućile "obrazovanje na srpskom jeziku i uvođenje nastavnog predmeta srpski jezik koji bi bio obavezan".


Lukšić je u Podgorici održao sastanak sa predstavnicima opozicije, predsednikom Nove srpske demokratije (NOVA) Andrijom Mandićem, liderom Socijalističke narodne partije (SNP) Srđanom Milićem i potpredsednikom Pokreta za promjene Brankom Raduloviće, kojem je prisustvovao i ministar prosvete.

2024 © - Vesti online