Ponedeljak 15.08.2011.
16:55
Beta

Crkve nezadovoljne Nacrtom zakona o vraćanju imovine

Crkve i verske zajednice traže svoju imovinu nazad

U saopštenju se ističe da najava Vlade Srbije o ukidanju zakonske mogućnosti takozvane zamenske restitucije, ugrožava već stečeno pravo Crkava i verskih zajednica na taj oblik vraćanja oduzete imovine u slučajevima kada nije moguća naturalna restitucija.

Dodaje se da je namera Vlade Srbije da liši vlasnike i naslednike oduzete imovine više nego očigledna, jer u Nacrtu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju nije propisana mogućnost naknade u vidu druge imovine, ukoliko ona ne može biti vraćena u naturalnom obliku.

"To imovinsko pravo Crkve i verske zajednice stekle su važećim odredbama Zakona o vraćanju imovine Crkvama i verskim zajednicama, za čije je odredbe Ustavni sud 20. aprila 2011. godine ocenio da su u skladu sa Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", piše u saopštenju.

Kako se u saopštenju navodi, odnos Vlade Srbije prema stečenim imovinskim pravima zajamčenim Ustavom, zabrinjava i zbog toga što je odavno istekao rok za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete crkvene imovine, kao i za donošenje odluke o tim zahtevima.

2024 © - Vesti online