Ponedeljak 15.08.2011.
10:39
Vestionline

"Dilema Kosmet ili EU visi u vazduhu"

Lider SNS: Tomislav Nikolić
 

Jednog dana će nas čekati reč "ili" i tada o tome ne treba da odlučuju političari, već građani Srbije, naglasio je Nikolić.


"Neki tvrde da je podela Kosova jedino rešenje. Pa, može li to da se uradi po Ustavu Srbije? Ne može. Za svaku promenu teritorijalne organizacije ili državnog uređenja", podsetio je Nikolić, "neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini, koja bi zatim to pitanje postavila na referendumu".


Nikolić smatra da bi "do kraja" trebalo voditi politiku "i EU i Kosovo", na šta obavezuju i Ustav i odluke Skupštine Srbije.


"Oba zadatka treba ispuniti, a to je prvenstveno posao za onog ko vodi državu", objasnio je Nikolić, koji nedavni sporazum Vlade Srbije i Kfor vidi kao popuštanje zahtevima Prištine. "Što je najgore, ovaj sporazum koji sam ja video, a koji nema ni naslova, već samo devet tačaka, primetio je Nikolić, čini mi se niko nije ni potpisao. "


Za Nikolića je "Borko Stefanović anoniman čovek", koji "nije pregovarač koji treba da pregovara o sudbini Kosova i Metohije".


"To treba da bude predsednik Vlade ili da on ovlasti predsednika države da to čini umesto njega. Žao mi je što se izvlače iz te situacije", rekao je Nikolić.


Prema njegovoj oceni, "trebalo je da odmah pričamo o statusu, a ne poštanskim markama, telekomunikacijama, carinskim pečatima", što je "samo osnaživanje albanske države čiji je glavni grad Priština".

Govoreći o odnosima u opoziciji, Nikolić je rekao da SNS ima izvanrednu saradnju sa NS, ali da će svako voditi svoju politiku, "sve dok se ne nađemo na jednoj listi ili dok ne budemo u prilici da formiramo vladu".

Nikolić misli da DSS "vodi svoju politiku", mada bi SNS mogla da sarađuje sa "njima, ali kad se u to umeša nekakav lični faktor, onda se ispostavi da treba po svaku cenu biti različit od SNS, pa makar DS ostao na vlasti".

2024 © - Vesti online