Ponedeljak 15.08.2011.
08:00
S media

Zašto nokti postanu žućkasti?

Negujte svoje nokte, kako bi imali blistav sjaj
 

Naši nokti su prekriveni nevidljivim tankim slojem masti koja ih štiti od agresivnih uticaja spoljašnje sredine, bez obzira da li je u pitanju pigment iz laka za nokte, kućna hemija ili čvrste površine.

Nokti najčešće požute kada su izloženi toluenu, formaldehidu i dibutil ftalatu. Ove komponente slabog kvaliteta alaze se u lakovima za nokte. Za vreme letnjeg perioda, ovi faktori su dopunjeni UV zracima koji destruktivno utiču na nokte, isto kao što utiču na kožu. S tim da kožu štitimo posebnim sredstvima, ali zaboravljamo manikir.

Tipična svetložuta boja noktiju, zapravo, potiče zbog neznanja o tome kako da mažemo lak. Boja bi rebalo da se nanese na zaštitni, bazni sloj a ne direktno na sam nokat, ali to mnoge žene koje sređuju nokte kod kuće ne rade.

Da biste vratili prirodnu bledoružičastu boju vaših noktiju, potrebno je da prvo uklonite lak od malog prsta prema palcu, a vatu sa skidačem laka menjajte sve dok ne postane čista. Zatim nokte skratite ravnim makazicama i oblikujte da budu jednaki. Sledi turpijanje ivice i gornjeg sloja nokta mekanom profesionalnom turpijom, a pokrete izvodite u svim pravcima, da bi se dobila fina glazura.

Potopite nokte u kupku od limunovog soka, ali ne predugo, jer su voćne kiseline veoma agresivne. Obrišite ruke, potisnite zanoktice, pa nanesite na nokte podlogu koja ih štiti i hrani, a zatim što kvalitetniji lak. jesu skupi, ali će duže trajati na noktima, pa je ušteda mizerna. Ukoliko jet o moguće, koristite proizvode koji štite od UV zračenja.

2024 © - Vesti online