Nedelja 14.08.2011.
05:44
Press

Ukinula Darvina, pa otišla u manastir

Ljiljana Čolić

U okviru svog serijala “Šta rade nekadašnji srpski moćnici“, beogradski list “Pres“ pokušao je da dođe do kontroverzne ministarke prosvete u vladi Vojislava Koštunice.


“Ljiljana je otišla u manastir u Crnoj Gori i vratiće se tek krajem avgusta“, rekao je za “Pres“ njen otac koji se javio na telefon, pošto su mu novinari lista objasnili da žele da saznaju gde je bivša ministarka i šta danas radi.


“Ona i dalje radi kao redovni profesor na Filološkom fakultetu. To je radila i pre nego što je postala ministar, a dok je obavljala tu funkciju nije ni prekidala rad na fakultetu“, rekao je on.


Smetali joj engleski, kompjuteri i Darvin


Bivša ministarka je više puta isticala da je ponosna na to što njeni studenti nisu izgubili nijedan čas, niti ju je iko menjao na predavanjima, i pored svih obaveza koje je imala u Vladi Vojislava Koštunice. Ljiljana Čolić bila je član Glavnog odbora DSS od njegovog osnivanja i jedan je od osnivača stranke. Na mesto ministra došla je 2004. godine, nasledivši Gašu Kneževića. Iako je imala mandat od samo šest meseci, u kratkom roku uspela je pokušala puno toga da uradi i promeni.

"Sporna" Darvinova teorija evolucije


Posmenjivala je direktore škola po Srbiji, predlagala je da se učenje engleskog jezika prebaci u fakultativne predmete i pomeri za kasnije razrede, da se obuka za rad na kompjuterima obustavi u osnovnim školama zbog straha od kompjuterskog zračenja i uvela je predmet Zdravstveno vaspitanje, što je u javnosti izazvalo podsmeh. Htela je i da veronauku uvede od prvog razreda kao obavezan predmet.
Ali, svakako, ono što joj najviše prebacuju je pokušaj izbacivanje Darvinove teorije evolucije iz udžbenika za osmi razred u školama u Srbiji. Posle toga deo javnosti ju je “masakrirao" pa je ona rešila da se povuče sa mesta ministra.

Kaje se zbog ostavke
 

Ipak, posle ostavke koju je podnela u septembru 2004. godine, govorila je da je duboko uverena da je, ne samo što se tiče biologije nego i drugih njenih osporavanih odluka bila u pravu i da je samo pogrešila što je prihvatila ponuđenu ostavku.


“Drago mi je što sam pokušala da iz nastavnog programa za osmi razred osnovne škole izbacim lekciju o čovekolikom majmunu kao pretku današnjeg čoveka. Nikada neću prihvatiti tvrdnju da mi je pradeda bio majmun. Svaka čast ’tolerantnim’ osobama, kojima takve nebuloze ne smetaju. Pogrešila sam jedino utoliko što sam zbog sukoba sa javnošću, izazvanog mojim stavom prema darvinizmu, prihvatila ponuđenu ostavku na mesto ministra prosvete“, rekla je Ljiljana Čolić u jednom intervjuu za “Pres“.

Vaspitana u hrišćanskom duhu


Ljiljana Čolić rođena je u Zemunu 1956. godine, važi za vrlo religioznu osobu, vaspitavana je u pravoslavnoj hrišćanskoj porodici u kojoj, kako je rekla, za Darvina nije bilo mesta.


Govori turski, arapski, engleski i služi se francuskim, a predaje na predmetima Osmanski jezik i Osmanska diplomatika sa paleografijom, za koji je napisala prvi udžbenik u Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji.


O iskustvu, koje je svakako obeležilo njenu karijeru, posle ministrovanja napisala je i knjigu “Put", pripovest jednog neuspešnog ministra, koja je objavljena 2006. godine.

2024 © - Vesti online