Nedelja 14.08.2011.
04:47
Vestionline

Više pomoći za izgladnelu Somaliju

Deca u Somaliji umiru od gladi

Pripadnici militantne grupe Al Šabab, povukli su se prošle nedelje iz većeg dela prestonice Mogadiša, što će olakšati dostavu hrane u tom području, rekao je Stanlake Samkange, regionalni direktor Svetskog programa za hranu za istočnu i centralnu Afriku.

Zamenica generalnog sekretara za humanitarne poslove UN Valeri Amos, posetila je danas somalijsku prestonicu, obišla glavnu bolnicu i sastala se sa ljudima koji su prešli dug put ka Mogadišu da bi izbegli smrt od gladi.

Strahuje se da su desetine hiljada ljudi umrle od gladi na Rogu Afrike - u Keniji, Etiopiji, Džibutiju, Eritreji i Somaliji - a da je za najmanje 12 miliona stanovnika regiona hitno potrebna pomoć u hrani, ocenile su Ujedinjene nacije, a prenosi AP.

UN su juče upozorile da bi se u Somaliji veoma brzo mogla proširiti epidemija kolere, usled nestašice vode i loše higijene.

Prema podacima SZO, oko 4.272 slučaja akutne dijareje zabeležena su u bolnici u Mogadišu od početka godine, sa 181 smrtnim ishodom, "što je dva do tri puta" više nego pre godinu dana.

Polovinu žrtava čine deca ispod dve godine, koja su naročito osetljiva.

"U ovom trenutku ima oko pola miliona dece koja su u neposrednoj smrtnoj opasnosti ako ne dobiju pomoć (u hrani) narednih sedmica", saopštio je UNICEF.

2024 © - Vesti online