Nedelja 14.08.2011.
00:50

Nastavljena represija u Siriji, troje mrtvih

U saopštenju organizacije se navodi da su civili ubijeni u racijama koje su izvele snage bezbednosti, kao i da je među ubijenima u Latakiji jedan 17-godišnjak. U južnom delu Latakije je, prema navodima organizacije, razmešteno 20 tenkova i kamiona za prevoz vojnika. U istom kvartu je više od 15 osoba ranjeno, telefonske i internet veze su prekinute i čuju se pucnji.

Tenkovima na demonstrante

To područje napustilo je veliki broj građana, mahom žena i dece, u strahu od vojne operacije. Poslednjih dana, taj kvart bio je poprište masovnih protesta protiv predsednika Bašara al Asada. U drugom delu grada više od 70 osoba je uhapšeno, navodi organizacija za ljudska prava.

Snage bezbednosti su uz podršku dva tenka, ušle u selo Džusije, na granici s Libanom, u centralnom regionu Homs, zbog cega je veliki broj građana počeo da beži u okolinu ili ka Libanu.

Protesti protiv režima al Asada traju skoro pet meseci, uz snažnu represiju snaga bezbednosti. Prema navodima organizacija za ljudska prava, više od 1.600 osoba je ubijeno, a na stotine povređeno. Bašar al Asad na vlasti je 10 godina, a na mestu predsednika drzazve nasledio je svog oca Hafeza, koji je Sirijom vladao 29 godina.

2024 © - Vesti online