Subota 13.08.2011.
21:24
Vestionline

Fidel proslavio 85. rođendan

Na svečanosti u teatru "Karl Marks" u Havani nastupila je pevačica iz Buene viste Omara Portundo, Sesilija Tod iz Venecuele, Pančo Vilja iz Čilea, Lilijana Erero iz Argentine i drugi izvođači.

Uprkos povlačenju iz politike, Fidel Kastro i dalje ima veliki uticaj

"Spektakl je bio omaž jednom čoveku, jednom narodu, naciji i revoluciji", navodi se u tekstu objavljenom u Granmi, listu kubanske Komunističke partije. Muzičkom spektaklu nisu prisustvovali ni bivši kubanski lider, niti njegov brat i sadašnji predsednik te zemlje Raul Kastro.

Fidel Kastro je zbog bolesti napustio vlast 2006. godine i vođenje zemlje prepustio je svom bratu Raulu. Kastro se od tada retko pojavljuje u javnosti, a poslednji put pojavio se na Kongresu Komunisticke partije u aprilu, kada je ta stranka imenovala novo rukovodstvo bez Kastra.

Mada više nije na vlasti, agencija Asošijejted pres navodi da se Raul Kastro redovno konsultuje sa svojm bratom. Prema mišljenju nekih analitačara, Kastrovo posredno učešće u vođenju zemlje je sprečilo ekonomskie reforme koje je hteo da sprovede njegov brat.

"Mislim da mnogo toga zavisi od toga koliko će on opstati i koliko dugo će se mešati u vođenje države", kaže analitičarka En Luis Bardak. Prema njenom mišljenju, dok god je živ, Fidel Kastro neće promeniti način razmisljanja.

"On će raditi ono što je oduvek činio, a to je očuvanje revolucije po svaku cenu", kaže Bardakova.

2024 © - Vesti online