Subota 13.08.2011.
16:50
Blic

Život na zemlji poreklom iz svemira?

Foto: Ilustracija
 

Ovo otkriće navodi naučnike na zaključak da su slični meteoriti i komete udarili u Zemlju u davnoj prošlosti i doprineli stvaranju života na našoj planeti.

Pošto su šanse da su ispitani uzorci meteorita kontaminirani minimalne, istraživači su ubeđeni da su ti uzorci formirani u svemiru.

Formiranje DNK

* DNK ima oblik dvostruke spirale ili izuvijanih merdevina
* Svaka prečaga tih merdevina sastoji se od para nukleobaza: bilo adenina i timina, bilo guanina i citozina
* Merdevine zapravo predstavljaju dugačak niz genetskoih kodova koji “govore” ćelijama svakog organizma koje belačnevine da proizvode
* Te belančevine igraju ključnu ulogu u razvoju i funkcionisanju organizma i “prave” sve delove tela, od kose do enzima

- Ljudi pronalaze komponente DNK u meteoritima još od šezdesetih godina prošlog veka, ali naučnici nisu bili sigurni da li su oni nastali u kosmosu ili su kontaminirani zemaljskim životom - izjavio je dr Majkl Kalahan, vođa istraživanja iz NASA.

Sve je počelo od meteorita koji je 1969. pao u mestašce Merčison u australijskoj državi Viktoriji.


- To je u suštini najdetaljnije proučen meteorit kada su u pitanju organski molekuli. Da bismo dokazali da uzorci nisu kontaminirani, analizirali smo uzorke zemlje i leda u Merčisonu i na mestu pada drugog meteorita na Antarktiku. Bili su potpuno drugačiji. To je značilo da uzorci iz kosmosa nisu kontaminirani. Bio sam zapanjen. Prvo nisam mogao da verujem. Mislio sam da sam negde pogrešio. Trebalo mi je godinu dana da proverim prvobitni rezultat - ispričao je dr Kalahan.


Njegov tim je analizirao 12 meteorita s visokim sadržajem ugljenika, od kojih su devet bili sa Antarktika, i identifikovali osnovne elemente hemijskih jedinjenja iz testiranih uzoraka. Testovi su pokazali da su to adenin i guanin, dve osnovne komponente DNK koje se nazivaju nukleobaze, ili u genetici jednostavno baze, ili DNK baze.

Život u svemiru

Kalahanovo istraživanje navelo je neke naučnike da se zapitaju da li su ovi osnovni elementi života dospeli i na druge planete, što bi značilo da je i na njima možda začet život sličan zemaljskom. To bi značilo da nismo sami i da se povećava verovatnoća da tamo negde ipak postoje “mali zeleni”.


Naučnici su takođe pronašli hipoksantin i ksantin, dve hemijske supstance koje učestvuju u biološkim procesima i nalaze se u mišićnom tkivu. U meteoritima je otkriveni i tragovi tri molekula koji su po svojoj strukturi slični nukleobazama i nazivaju se analogne nukleobaze, ali se dve takve baze skoro nikada ne sreću u biologiji, što samo dokazuje tezu da otkrivene komonente DNK zaista potiču iz svemira. Trag tih nukleobaza otkriven je samo u biološkim procesima u virusu.

U saopštenju za štampu, koje je izdala NASA, Kalahan kaže: “Ako su asteroidi ponašaju kao hemijske ‘fabrike’ koje proizvode prebiotski materijal, to jest molekule koji su prethodili nastanku života na Zemlji, očekivali biste da proizvode brojne varijacije nukleobaza, a ne samo biološke, zbog velike raznolikosti sastojaka i uslova u svakom asteroidu, a upravo to su naši istraživači ustanovili.”


Ovo otkriće dopunjava sve brojnije dokaze o tome da se asteroidi i komete sastoje od odgovarajućih hemijskih supstanci od kojih nastaju osnovni elementi života. Neki čak imaju idelani unutrašnji hemijski sastav za obavljanje tog posla.


- U suštini postoji idealna klasa meteorita za nastanak života, takozvani meteoriti CM2, u kojima vladaju pravi sulovi za proizvodnju tih molekula - kazao je Kalahan.

2024 © - Vesti online