Subota 13.08.2011.
11:19
Vestionline

Fejsbuk "krade" imenik iz mobilnog

Kome su čiji brojevi na raspolaganju, nije sigurno

Iz kompanije Fejsbuk uveravaju da nema razloga za paniku jer "izvučene" brojeve mobilnih telefona svojih Fejsbuk prijatelja možete videti samo vi, a ne cela mreža.

"Glasine prema kojima su vaši telefonski kontakti vidljivi svima na Fejsbuku su lažne. Naša lista kontakata postoji već odavno. Telefonske brojeve koji se tamo nalaze su vaši prijatelji sami objavili na Fejsbuku ili ste sinhronizovali svoj mobilni s Fejsbukom . Baš kao i na vašem telefonu, vi ste jedini koji možete videti ove brojeve", objašnjavaju iz Fejsbuka.


Reč je o opciji "Phonebook Contacts" koja postoji već nekoliko godina iako korisnici tek sada počinju masovno da je primećuju. Da biste došli do nje potrebno je da odete u gornji desni ugao, kliknete na "Account" i odaberete "Edit friends". Kada se otvori taj prozor levo gore odaberite opciju "Contacts" i tamo će stajati brojevi telefona.

Ukoliko vam se ova opcija ne sviđa, na OVOM LINKU možete obrisati ceo vaš Fejsbuk telefonski imenik. 

Inače, direktorka marketinga Fejsbuka, Rendi Zukerberg, sestra osnivača Fejsbuka, smatra da anonimnost na Internetu treba potupo ukinuti, što je i iznela na jednoj od debata o "sajberbulingu" (zlostavljanju putem Interneta). Ova ideja je naišla na oštru kritiku uz tvrdnju da bi ukidanje anonimnosti ukinulo i slobodu govora na "mreži".

Kada je u pitanju obezbeđivanje privatnosti na društvenoj mreži za koju radi Rendi je rekla da se još malo toga u tom polju može učiniti, ali da oni nastavljaju saradnju sa internet stručnjacima po tom pitanju.  

2024 © - Vesti online