Subota 13.08.2011.
10:00
Vestionline, Press

Pižon zove Klea u pomoć!

Pionir mu je pevao: Kleo Srbine

Pižon nije želeo da potvrdi da će bivši napadač Partizana i Crvene zvezde predvoditi napad „orlova" u Belfastu, ali je jasno stavio do znanja da nema nikakav problem sa tim da pozove stranca u nacionalni tim.

"Jasno je da imamo problem sa napadačima. Žigić je povređen, Lazović se povukao i očigledno je da nam je potreban napadač. Ne vidim zašto to ne bi bio Kleo, kad već ima srpski pasoš. Nemam otpor prema tome niti me je strah da povučem takav potez, iako sam svestan da su mišljenja u javnosti o tome podeljena", objasnio je Petrović.

Posle utakmice sa Rusijom, četvrte uzastopne u kojoj nismo pobedili, odgovorni u Fudbalskom savezu Srbije shvatili da saradnja sa Petrovićem ne donosi rezultate. Ipak, kako je duel sa Severnom Irskom na programu već za tri nedelje, odlučeno je da se Pižonu pruži još jedna prilika.

Ukoliko u toj i u utakmici protiv Farskih Ostrva, koja će biti odigrana u Beogradu 5. septembra, naš nacionalni tim ne osvoji šest bodova, rastanak sa bivšim trenerom Zvezde verovatno će biti neminovan. Pižonu je zamereno da ne uspeva da pronađe rešenje za jalovost u napadu. 

Svestan toga, Petrović je odlučio da povuče radikalan potez i pozove u reprezentaciju Klea. Jedino što bi moglo da spreči Pižona u nameri da Klea obuče u crveni dres sa grbom FSS jeste Statut FIFA. Član 17 kaže da svaki igrač koji je stekao novo državljanstvo nezavisno od mesta boravka mora da ispuni jedan od četiri uslova kako bi mogao da igra za nacionalni tim zemlje čije je državljanstvo dobio. Prva tri uslova su da su igrač, njegovi roditelji ili baba i deda rođeni na teritoriji zemlje čije je držav-ljanstvo dobio.


Četvrti uslov glasi da bi igrač morao da živi neprekidno pet godina na teritoriji zemlje čije je državljanstvo dobio, i to posle 18. godine života.

Međutim, nadu uliva član 16. koji propisuje da je u izuzetnim slučajevima moguće zaigrati za drugu reprezentaciju i posle samo dve godine boravka u novoj zemlji.

U svakom slučaju, FSS će na Pižonov zahtev poslati dokumentaciju za Klea FIFA, a svetska kuća fudbala odlučiće da li Brazilac može da postane reprezentativac Srbije ili ne. A od te odluke lako bi mogla da zavisi i Petrovićeva sudbina..

2024 © - Vesti online