Subota 13.08.2011.
06:13
Večernje novosti

“Novi talas krize ne možemo izbeći“

Dejan Šoškić

“Važno je imati u vidu da su efekti tog uticaja uglavnom predvidivi, da možemo da procenimo šta će se desiti, tako da na vreme pripremimo i odgovarajuće mere“, objašnjava Šoškić.


Guverner kaže i da NBS može da pomogne domaćoj privredi tako što bi unapredila sistem uspostavljanja založnog prava u postupku kreditiranja sa ciljem da se podigne efikasnost i smanje troškovi hipotekarnog kreditiranja u zemlji i to, kako prema građanima, tako i prema privredi.


“Verujemo da u tom domenu postoji prostor za unapređenje sistema i potencijalno smanjivanje kamatnih stopa. Uz to, sve mere koje sprovodi NBS, a koje su usmerene na održavanje i podizanje sigurnosti bankarskog sistema, za svoju posledicu imaju stvaranje uslova za smanjivanje kamatnih stopa“, navodi on i uverava da je domaći bankarski sektor siguran.


“Domaće banke nisu filijale stranih banaka, već posebna pravna lica registrovana u našoj zemlji. Tri parametra su posebno važna kada govorimo o stabilnosti banaka: likvidnost, solventnost i rezervacije za moguće gubitke. Srpske banke imaju visoku likvidnost, znatno viši nivo kapitalizacije od međunarodnih standarda. Podsetiću, u Srbiji je ona preko 20 odsto, a međunarodni standardi su osam odsto. Otuda možemo reći da je domaći bankarski sistem stabilan“, objašnjava guverner NBS.


Kako rešiti problem kredita u francima


Kako bi pomogla građanima koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima, NBS će predložiti primenu nekih iskustava iz susednih zemalja.


“Preuzete kreditne obaveze se moraju vraćati i kod nas i u drugim zemljama. Ono što su neke od zemalja u našem susedstvu pokušale da učine je da se planovi otplate dizajniraju na način da u jednom periodu mesečne rate budu fiksne ili da se fiksira obračunski kurs prema evru, ali da se kumulirane kursne razlike u tom periodu vrate naknadno“, kaže Šoškić.


“Takvi aranžmani kod nas su mogući i Narodna banka je i do sada podsticala dogovaranje između banaka i građana radi postizanja modaliteta otplate kredita koji će omogućiti redovnost u izmirivanju obaveza po osnovu odobrenih kredita“, navodi on.


“To je moguće postići produžavanjem rokova dospeća kredita, smanjivanjem kamatnih stopa i redefinisanjem planova otplate. Ohrabrujuće je što sve veći broj banaka klijentima nudi restrukturiranje duga bez dodatnih troškova“, smatra guverner NBS.

2024 © - Vesti online