Subota 13.08.2011.
05:51
Vestionline

Potrošačko raspoloženje u SAD nikad niže

Pad potrošačkog raspoloženja, kakav nije zabeležen u periodu dužem od tri decenije, ukazuje na usporen oporavak najveće svetske ekonomije, kao i opštu nepovoljnu klimu, nakon što je agencija Standard end Purs 5. avgusta snizila do tada maksimalan kreditni rejting SAD.

U SAD opalo potrošačko raspoloženje

Preliminarni podaci o kretanju potrošačkog raspoloženja, koje su zajedno analizirali istraživači kompanije Tompson-Rojters i Mičigenskog univerziteta, pokazuju da je taj indikator početkom ovog meseca opao na 54,9 poena, sa 63,7 u julu.

Pad indeksa je bio znatno veći nego što su predviđali analitičari u anketi agencije Rojters. Oni su, naime, prognozirali smanjenje pokazatelja potrošačke klime na 63 poena.

Analitičari smatraju da je najveći uticaj na nagli pad poverenja potrošača imala visoka nezaposlenost u SAD, ali i dugo sporenja predsednika Baraka Obame i Kongresa oko odobravanja gornje granice zaduženosti, pre nego što je agencija Standard end Purs snizila suvereni rejting Amerike.

Makroekonomski eksperti ističu da je američka maloprodaja imala najveći skok od marta, sudeći prema najsvežijim podacima federalnog ministarstva trgovine.

Plasman u maloprodaji je tokom jula uvećan za 0,5 odsto, što je na "liniji" očekivanja analitičara, dok je u julu uvećan skromnije - 0,3 procenta.

Situacija u američkoj privredi je, međutim, u celini gledano vrlo zabrinjavajuća i problematična, jer je ekonomski rast u prvom polugođu bio vrlo anemičan.

Privredu SAD i dalje muči vrlo visoka nezaposlenost koja premašuje devet odsto radno sposobnog stanovništva, a u krugovima ekonomista se sve učestalije ukazuje da će monetarne vlasti morati još jednom da "ubrizgavaju" ogromne sume dolara u posrnulu privrednu mašineriju SAD, da bi je spasili od daljeg pada.

Prethodni program takozvanog kvantitativnog labavljenja za podsticanje privrednog rasta - "težak" 600 milijardi dolara - američka centralna banka je obavila u prvom polugođu ove godine, ali to prema svemu sudeći nije dalo željene efekte.

2024 © - Vesti online