Petak 12.08.2011.
21:11
Beta

Borba za Bregu se nastavlja

Libijski pobunjenici uspeli su da povrate deo Brege
 

Portparol pobunjenika Mohamed al-Zavavi rekao je da je jedan stambeni
deo Brege zauzet u četvrtak 11. avgusta.
Brega se prostire u sirokom pojasu pustinje i ima dva stambena dela međusobno udaljena 10 kilometara, kao i rafinerije nafte u blizini luke na Mediteranskom moru.

"Preuzeli smo prvi stambeni deo i borimo se za drugi", rekao je novinarima Al-Zavavi.

Ti navodi nisu potvrđeni ni iz nezavisnih izvora, niti iz izvora bliskih režimu Moamera Gadafija, ukazuje AP. Prema izjavi drugog portparola, Mohameda Idrisa, u borbama je poginulo 11 pobunjenika, a 40 je ranjeno.

Brega je marta nakratko bila pod kontrolom pobunjenika, a potom su je ponovo preuzele snage lojalne Gadafiju. Od tada, borbe za grad su bile neprestane, a pobunjenici nisu uspeli da ga zadrže.

Naftno postrojenje u Bregi je drugo strateški najvaznije u Libiji i kontrola nad njim omogućava i kontrolu najvažnijih naftnih polja u zemlji.

Građanski rat u Libiji traje mesecima uprkos vazdušnim napadima NATO na Gadafijeve snage. Pobuna je počela u februaru i pobunjenici su brzo zauzeli veliki deo istoka zemlje, kao i neke "džepove" na zapadu. Njihovo sedište je u Bengaziju. Oni, međutim, od aprila nisu uspeli da odmaknu linije fronta od istoka, iako su nedavno u zapadnim planinama Nafusa imali određen napredak.

U Tripoliju je saopšteno da je režim zabranio sve satelitske telefone bez dozvole. Svako ko bude uhvaćen da koristi takav telefon, biće optužen da je špijun NATO i osuđen na smrt kao izdajnik, javila je državna agencija Džana. Mnogi Libijci su koristili satelitske telefone jer je Vlada na pocetku rata isključila centrale mobilnih telefona.

Nikola Sarkozi

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi je izjavio da će njegova zemlja "do kraja" istrajati u vojnoj akciji u Libiji. Francuska je praktično i počela tu vojnu akciju, a ubrzo su joj se pridružile druge zemlje NATO. Sarkozi je to rekao vojnicima na nosaču "Šarl de Gol" koji mesecima učestvuje u akciji i koji je ključan za njeno izvođenje. Međunarodna akcija u Libiji počela je 19. marta i njom komanduje NATO.

2024 © - Vesti online