Petak 12.08.2011.
16:57
RTS

UNMIK upozoravao na dejstva ROSU

Ujedinjene nacije upozoravale na tenzije na severu Kosmeta
 

Ovo se navodi u izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o neredima na severu Kosova i Metohije, koji u kompletnoj verziji neće biti dostupan sve do sednice Saveta bezbednosti UN, prenela je Radio-televizija Srbije.


Razlog je činjenica da je Ban Ki Mun pisanje redovnog izveštaja o Kosmetu završio 15. jula, odnosno pre izbijanja nasilja, pa će stav UN o tim događajima biti prenesen direktno ambasadorima Saveta bezbednosti.
 

"Nove informacije biće direktno prenesene Savetu bezbednosti na sednici 24. avgusta", rekao je za RTS vršilac dužnosti portparola šefa UN Farhan Hak.
 

U danima koji su prethodili izbijanju nasilja, UN su navele da je situacija na severu Kosova relativno mirna, ali da tenzije polako rastu, posebno jer su lideri tamošnjih Srba konstantno izražavali zabrinutost zbog namere kosovske vlade da, kroz aktivnosti jedinice "Rosu" i saobraćajne policije, proširi operacije na sever Kosova.
 

"Tenzije su porasle kada su pripadnici "Rosu" počeli svakodnevne patrole u mešovitim sredinama na severu Kosova, u sklopu nastojanja Prištine da proširi vlast na taj deo Kosova", navodi se u izveštaju Ban Ki Muna.

2024 © - Vesti online