Petak 12.08.2011.
13:41
Vestionline

Rusi, Nemci i Turci žele “Jat“

Počela trka za partnerstvo s "Jatom"

"Ambasadori su se u razgovoru sa ministrom Mrkonjićem interesovali za detalje nedavno objavljenog javnog poziva za izbor investitora radi zajedničkog ulaganja u novo privredno društvo za obavljanje javnog prevoza u vazdušnom saobraćaju, kao i dinamiku sledećih aktivnosti Ministarstva za infrastrukturu i energetiku tim povodom", navedeno je u saopštenju.

Ministar Milutin Mrkonjić primio je 10. avgusta, kako je navedeno, u odvojenim posetamaambasadore Rusije, Nemačke i Turske, Aleksandra Konuzina, Volframa Masu i Ali Rizu Čolaka.

Ambasador Ruske Federacije Konuzin obavestio je Mrkonjića dokle se stiglo sa realizacijom ruskog kredita, čija je ukupna vrednost 800 miliona dolara.

Ruska strana je, kažu u Ministarstvu, iskazala interes za intenzivniju saradnju u energetskom sektoru.

Ambasador Nemačke Mas je upoznao ministra sa aktivnostima nemačkih firmi u oblasti energetike.

Mas je mišljenja da saradnja srpskih i nemačkih kompanije može da da značajan doprinos unapređenju ukupne privredne saradnje između dve zemlje imajući u vidu realne mogućnosti nemačke i srpske privrede.

Ambasador Turske Čolak je informisao ministra o aktivnosti turskih preduzeća u oblasti niskogradnje, koja su prisutna na srpskom tržištu.

Čolak smatra da saradnja srpskih i turskih preduzeća na izgradnji putne mreže u Srbiji stvara mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta.

Sastanku je prisustvovao i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku saopštilo je 1. avgusta povodom raspisivanja poziva za izbor investitora radi zajedničkog ulaganja u novu aviokompaniju, da će se vrednovanje ponuda i pregovori realizovati u novembru i decembru, a izbor strateškog partnera očekuje se do kraja godine.

Model osnivanja nove aviokompanije, njena inicijalna veza sa “Jat ervejzom", moguće opcije vlasničke strukture nove aviokompanije, ime nove kompanije dogovoriće se sa izabranim investitorom u okviru fleksibilnog, neograničavajućeg i nediskriminatorskog pristupa, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online