Petak 12.08.2011.
13:19
Beta

Advokat pretučenog Srbina pisao predsednicima

Mogu li predsednici da doprinesu manjem broju incidenata

U pismu predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću, advokat Miroslav Vasić naveo je da je njegov klijent zadobio teške povrede samo zbog toga što je Srbin, a da počinilac još nije otkriven.

"Napad je bio usmeren samo na oštećenog, dok je državljanin SAD koji se nalazio uz mog klijenta zaprepašćeno posmatrao događaj. Ove činjenice, kao i datum napada (pred godišnjicu Oluje) jasno ukazuju na njegov karakter, kojim se zapravo šalje poruka pripadnicima srpskog naroda da nisu poželjni na teritoriji Hrvatske", navodi se.

Advokat je ocenio da činjenica da su hrvatski organi gonjenja ceo postupak okončali na prijavi protiv nepoznate osobe daje signal svima koji tako misle o srpskom narodu i turistima iz Srbije da mogu da nekažnjeno čine nasilje.

"Ukoliko u skladu sa odredbama zakona moj klijent ne bude u mogućnosti da ostvari pravičnu naknadu, biće prinuđen da ostvarenje svojih legalnih zahteva ostvari pred Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", navodi se u pismu Josipoviću, koje je poslato i hrvatskom ambasadoru u Beogradu.

U pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću, advokat oštećenog je zatražio da država stane u zaštitu svojih građana, u skladu sa Ustavom, ukoliko bude potrebe da njegov klijent svoja prava ostvaruje sudskim putem u Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online