Subota 13.08.2011.
08:00

Odobren novi lek za zaražene HIV-om

Novi medikament za inficirane HIV virusom

U pitanju je pilula koja se uzima jednom dnevno, a moći će da je koriste zaraženi HIV-om koji ranije nisu lečeni zbog te infekcije, izveštava Rojters.

Tretman "komplerom" će koštati 1.705 dolara mesečno. U ovom medikamentu su kombinovani "Gileadov" lek "truvada" i lek "edurant" kompanije "Džonson i Džonson", koji je FDA odobrila maja ove godine.

Dogovoreno je da od zarade na ovoj drugoj komponenti leka "Gilead" zadržava 30 odsto.

Kompanija "Gilead" trenutno na američkom tržištu plasira još jedan kombinovani lek za zaražene HIV-om, koji se uzima jednom dnevno. Reč je o mediokamentu "atripla", nad kojim će "Gilead" u narednih nekoliko godina izgubiti patenta prava.

Prodajama lekova kompanije "Gilead" za zaražene virusom side, poslednjih godina je išla na ruku kampanja američkih zravstvenih vlasti za što šire testiranja stanovništva na HIV i što raniji početak tretmana protiv te infekcije.

Rast prodaje ovih lekova je ipak u poslenje vreme počeo da se usporava, pa je "Gilead", po rečima stručnjaka, bio pod pritiskom da na tržište lansira nove medikamente tog tipa.

Odobrenje za "kompleru" firma "Gilead" je već ranije zatražila, ali ga FDA u januaru nije dala, navodeći kao razlog nedovoljne informacije o tom medikamentu.

2024 © - Vesti online