Petak 12.08.2011.
12:32
Vestionline

Kosorova uskoro na Kosmetu

Traži šansu za hrvatsku robu na Kosmetu: Jadranka Kosor

Kosorova će, kako se navodi, na Kosovo otići dva dana nakon što u Zagrebu ugosti nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Radi se o prvoj službenoj poseti hrvatske premijerke Prištini, a njen raspored imaće naglašenu privrednu komponentu jer s njom odlazi znatan broj hrvatskih privrednika koji će učestvovati na ekonomskom forumu u organizaciji privrednih komora Hrvatske i Kosova.

Uz sastanak s predsednikom vlade u Prištini Hašimom Tačijem, premijerka će se sastati i s predsednikom parlamenta, dok će sastanak s predsednicom Atifete Jahjagom izostati jer će ona u to vreme biti van Kosmeta.

Predviđen je i sastanak sa komandantom snaga Kfora i s pripadnicima hrvatskog kontingenta u okviru tih snaga, a Kosorova će posetiti i Hrvate u mestu Janjevo.

Hrvatska će tokom posete Kosorove Prištini, kako ističe “Večernji list“, jasno poručiti da se problemi Kosmeta rešavaju mirnim putem, poštujući prava svih, što će biti istaknuto i sastankom Kosorove s potpredsednikom vlade samoproklamovane kosovske republike Slobodanom Petrovićem koji je pripadnik srpskog naroda.

Jednaka je i podrška teritorijalnom integritetu Kosmeta, ističe sagovornik “Večernjeg lista“ i dodaje da je hrvatska politika poznata.

List donosi izjavu kosovskog ambasadora u Zagrebu Valdeta Sadikua o interesu hrvatskih kompanija kojih je najviše iz prehrambene industrije i industrije plastike i poziv na ulaganja na Kosmetu.

Prema prvim, neslužbenim podacima kosovskih carinskih vlasti, nakon embarga na srpske proizvode najveći skok u izvozu žitarica zabeležila je Hrvatska, koja je izvezla 100 tona.

Poseta Kosorove otcepljenoj srpskoj pokrajini dolazi u momentu novih zaoštravanja na liniji Beograd-Zagreb, nakon njene nedavne pozdravne poruke hrvatskim generalima Gotovini i Markaču koji su u Hagu osuđeni za zločine nad Srbima.

2024 © - Vesti online