Petak 12.08.2011.
08:22 >> 14:43h
Vestionline

SAD uvode sankcije protiv Belorusije

Portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland izjavila je da su nove sankcije usmerene protiv odgovornih za represiju u Belorusiju posle predsedničkih izbora, održanih 19. decembra prošle godine.

Ameri ljuti na Aleksandra Lukašenka

Ona je istakla da sankcije neće naškoditi narodu Belorusije, prenela je agencija Rojters. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ranije je pomilovao devetoro učesnika u neredima u Minsku za vreme predsedničkih izbora.

Svi pomilovani, čija imena nisu objavljena, pomilovani su na lični zahtev i izuzeti od kazne.

Moguće "osvetničke" mere Belorusije na sankcije SAD

 

Belorusija zadržava pravo da preduzme odgovarajuće mere u znak odmazde za odluku SAD da proširi ekonomske sankcije, zbog odnosa Minska prema političkim neistomišljenicima, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Andrej Savinih.

 

"Ocenjujemo mere koje je preduzelo američko ministarstvo finansija kao još jednu izgubljenu mogućnost da SAD pokažu zdrav razum i siđu sa puta konfrotacija u našim odnosima", rekao je Savinih.

 

Belorusija, prema njegovim rečima, žali što su dela američke administracije ogranična "staromodnim sankcijskim klišeima koji vode u ćorsokak", prenela je agencija Itar-Tas.

Decembarski protesti u Minsku okupili su nekoliko desetina hiljada građana koji su posumnjali u nameštanje izbornih rezultata, jer je Lukašenko osvojio oko 80 odsto glasova.

Policijske snage privele su oko 700 učesnika protesta, a više od 40 je osuđeno za krivično delo, uključujući i neke od opozicionih lidera.

2024 © - Vesti online