Petak 12.08.2011.
12:02
J. L. Petković - Vesti

Srpski lideri rade protiv svog naroda

Šta se dešava sa povratkom stanarskih prava Srba u Hrvatskoj?
- Hrvatska vlada ima koalicionog partnera iz redova srpske zajednice - Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS), koja je prihvatila da Srbi nemaju pravo na povraćaj stanarskih prava, već da svoj problem reše samozbrinjavanjem. Takođe, cene po kojima Srbi otkupljuju stanove nisu ni blizu iste kao za ostale građane Hrvatske. Pred Ustavnim sudom smo podigli tužbu zbog diskriminacije po nacionalnoj osnovi, jer se stanovi koji su zaplenjeni u Oluji, i u koje su useljeni Hrvati, poklanjaju, a Srbi moraju da plate punu cenu. Eto, Slobodan Uzelac to vidi kao najbolji mogući način da Srbi reše svoj problem.

Etničko čišćenje Srba: Veljko Žakula


Koliko razjedinjenost srpske zajednice utiče na loš položaj Srba u Hrvatskoj?
- SDSS i HDZ su osam godina zajedno na vlasti i kao što vidite nisu rešili nijedno pitanje. Ne razumem zašto se od nas očekuje da svi mislimo i radimo isto, kada oni rade ovako. I u drugim državama postoji pluralizam mišljenja. Ovde govorimo o vitalnim pitanjima za srpsku zajednicu, i svi očekujete da mislimo logički, ali ne uzimate u obzir da HDZ ima kapaciteta da logistički i finansijski pridobije ljude poput Uzelca, koji su u stanju potpuno da ignorišu prava zajednice iz koje potiču.

Srbiju to ne zanima


Da li je srpska zajednica dobila ili izgubila promenom odredbe o zagarantovanim poslaničkim mestima u Saboru?

- Nama su zagarantovana tri zastupnika, jedino što je promenjeno je da na tri mesta SDSS neće više imati monopol. Znam da se u Srbiji to drugačije predstavlja, ali to pokazuje da Srbija nije zainteresovana. Dva predsednika su dosta radili na pomirenju, ali to je potpuno odvojeno od onoga što radi Vlada Hrvatske koja s Jadrankom Kosor na čelu nastavlja Tuđmanovu politiku, i to uz pomoć Pupovca i Uzelca.

Recimo, škola u Vukovaru na srpskom jeziku već osam godina nije registrovana jer HDZ to ne želi. Ni u Srbiji nema osećaja, i tamo je većini lakše da pozovu one koji su na vlasti.


Spomenuli se i Zakon o zapošljavanju?
- Ustavni zakon o zapošljavanju se ne poštuje. Na primer u Dvoru na Uni, gde živo oko 80 odsto Srba, i prema zakonu bi trebalo da u tom procentu bude njihova zastupljenost u javnoj upravi, samo osam procenata radi. Isti slučaj je i u Korenici, gde radi samo 13 Srba, umesto 750, koliko bi trebalo. Dovode se ljudi iz Zadra i Šibenika i nudi im se posao samo da bi tu ostali. I onda, Srbi nemaju izvor prihoda, ne mogu da plate dažbine i primorani su da napuste taj prostor. To je posledica suptilne nagodbenjačke politike hrvatske vlasti i vazalnog odnosa srpske zajednice.


SDF je već dva puta podnosio tužbe Ustavnom sudu Hrvatske?
- Prvi put zbog Zakona o zemljištu, koj je SDSS video kao idealno rešenje, a zapravo on kaže da Srbima koji ne obrađuju svoju zemlju vlada ima pravo da je oduzme! A većina Srba koji se vratila nema novca za mehanizaciju i nije u situaciji da je obrađuje. Drugi put smo se žalili na zakonom propisanu odredbu da Srpsko nacionalno veće bude telo koje će istupati u ime srpske zajednice. To nema pravo niko da nam nameće i određuje ko će da nas predstavlja. HDZ nam je nametnuo i da SDSS dobije tri saborska zastupnika. I mogu reći da je Ustavni sud Hrvatske pokazao prvi put da deluje nezavisno i samostalno i uvažio naše žalbe.

Pupovac i Uzelac dobili beneficije


Cilj Vlade Hrvatske, kojoj je partner SDSS, jeste da što manje Srba dođe i dobije pravo za otkup stanova. I Uzelac i Pupovac se sa tim slažu jer su dobili beneficije za sebe i svoje organizacije. Njima je dobro. Podsetiću da je Pupovac bio na turneji po EU kako bi objasnio da je Srbima u Hrvatskoj dobro i da uživaju sva prava, ne bi li Hrvatska zatvorila Poglavlje 23 o sudstvu i osnovnim pravima.

Nisu imali šansu


Istraživanje UNHCR-a pokazuje da je od 120.000 Srba koji su bili registrovani kao povratnici u Hrvatskoj, svega 60.000 ostalo ovde da živi. To je jasan pokazatelj da nisu imali šanse da ostanu.

2024 © - Vesti online