Četvrtak 11.08.2011.
17:54
Vestionline

Rusija sprema novi protivraketni sistem

Radarska stanica "Voronež"
 

Stanica u Kalinjingradu trebalo bi da obezbedi Rusiji paritet u slučaju primene evropskog raketnog štita EvroPRO. Sledeće godine planirano je postavljanje još jednog radara u Irkutskoj oblasti, koji će, takođe, služiti za otkrivanje projektila lansiranih iz drugih zemalja.

"Pokretanjem stanica ''Voronež-DM'' treba obnoviti celovitost radarske kontrole vazdušnog prostora. U nekim slučajevima treba zatvoriti rupe, a u drugim ojačati postojeća postrojenja", saopšteno je iz Vojske Rusije.

Za razliku od "sovjetskih prethodnika" - radarskih stanica koje su postavljene u Azerbejdžanu, Belorusiji, Ukrajini i Kazahstanu, nove će biti raspoređene na teritoriji Rusije.

Za rad novih stanica potrebno je 40 odsto manje energije, a domet radara je 4.500 kilometara, što će omogućiti otkrivanje svih pojava na nebu i u delu svemira.

Prva stanica "Voronež-DM" izrađena je i testirana 2009. godine u okolini Sankt Peterburga, a od decembra ove godine prve dve stanice radiće u režimu borbenog dežurstva.

Zahvaljujući novim radarima Rusija će moći da osmatra do severa Afrike, juga Evrope i istočne obale SAD, a treća stanica bi trebalo da pokriva teritoriju od Kine do zapadne obale SAD.

Ruski ministar odbrane Anatolij Serđukov nedavno je izjavio da Rusija zasad ne namerava da napusti stari sistem stanica koje su instalirane u susednim republikama, ali će prema državnom programu do 2020. godine stare stanice biti zamenjene novim.

2024 © - Vesti online