Petak 23.10.2009.
14:43
Tanjug

Pouzdanija vakcina protiv HIV-a

"Smatramo da bi naša vakcina "hivis" mogla da obezbedi zaštitu od virusa HIV i do 50 odsto", izjavila je Brita Vahren iz švedskog instituta "Karolinska".

Prethodna vakcina, testirana na Tajlanđanima, smanjivala je opasnost od zaraze virusom HIV-a za trećinu, preneli su francuski mediji.


Na konferenciji o vakcini protiv side, koja je ove nedelje održana u Parizu, naglašeno je da stručnjaci iz ove oblasti žele da prošire svoja istraživanja na ljudima čiji imunološki sistem prirodno i misteriozno sprečava širenje HIV virusa u organizmu.


Istraživanjem takvih osoba, koje nazivaju "elitnim kontrolorima", u cilju pronalaženja vakcine protiv side dosad su se uglavnom bavili severnoamerički stručnjaci, ali sada za to ima sve više interesovanja i u Aziji, Africi i Južnoj Americi, izvestio je Rojters.
 

Elitni kontrolori su zdravi, nemaju znakove side niti simptome bolesti koje su u vezi sa HIV virusom i nije im potrebno lečenje i po 10 godina pošto su zaraženi. Naučnici se nadaju da će otkriti tajnu njihovog snažnog imuniteta i to iskoristiti da proizvedu vakcinu koja bi mogla da zaštiti bilo koga.


Ju Sju, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, ističe da elitnih kontrolora ima dosta u Kini, navodeći primer oko 400 poljoprivrednika zaraženih devedesetih godina, koji i danas žive normalno, a raširenost HIV virusa u njihovom organizmu je veoma niska.
 

2024 © - Vesti online