Četvrtak 11.08.2011.
15:08
Vestionline

CG: Nema rasprave o srpskom jeziku

Ranko Krivokapić: Ne možemo da dozvolimo ucene
 

On je najavio pregovore sa opozicijom o izbornom zakonodavstvu, ali je odbacio opozicioni zahtev da se srpski jezik vrati u obrazovni sistem Crne Gore, što je njihov uslov da daju dvotrećinsku većinu izbornom zakonu.


Krivokapić je za narednu sedmicu najavio Kolegijum predsednika Skupštine radi

određivanja sednice parlamenta u vezi sa izbornim zakonom.

"Osim izbornog zakonodavstva, na dnevnom redu sednice može biti dogovor o državljanstvu i ništa više od toga", kazao je on Televiziji Crne Gore.

Komentarišući najave opozicije da će inicirati raspravu o izmenama Zakonu o opštem obrazovanju, Krivokapić je naveo da "ucene ne dolaze u obzir i da su unapred osuđene na propast".

"Skupština mora ispuniti obaveze na evropski način, a ne pomoću ucena, rušenjem Ustava i nezavisnosti Crne Gore", rekao je on.

Crnogorski premijer Igor Lukšić najavio je prethodno da će inicirati razgovore sa opozicijom u vezi usvajanja izbornog zakona, što je jedan od ključnih uslova da Crna Gora dobije datum pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Za usvajanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u crnogorskom parlamentu. Opozicija je podršku izbornom zakonu uslovila vraćanjem srpskog jezika u obrazovni sistem Crne Gore i rešavanjem pitanja državljanstva.
 

Rok za usklađivanje produžavan je čak sedam puta. Inače, usvajanje izbornog zakona je prvi uslov Brisela da Crna Gora dobije datum pretpristupnih pregovora za priključenje EU.

2024 © - Vesti online