Četvrtak 11.08.2011.
05:51
Vestionline

''Novi talas krize još nije stigao u Srbiju''

"Najnovija kriza je kriza javnog duga nekih zemalja u EU i još nema efekte na Srbiju, a da li će imati, videćemo", rekao je Ćirić sinoć za TV B92.

Za sada nema efekata krize na Srbiju: Nebojša Ćirić

Prema njegovim rečima, novi talas krize sigurno nije stigao u Srbiju, već je ono što imamo posledica prethodne svetske krize koja je počela krajem 2008. godine, pri čemu je velika stopa nezaposlenosti od 20 odsto problem koji se oseća i na dnevnom nivou.

"Mi se sa problemom nelikvidnosti ekonomije, nezaposlenosti i oscilacije kursa nismo suočili tek sada, već odavno i sada je kriza samo pojačana", rekao je Ćirić,

ističući da je najveći problem to što je za godinu dana 90.000 ljudi ostalo bez posla.

Posle jučerašnjeg sastanka u Vladi Srbije, na kome su tema bili aktuelni poremećaji na svetskom tržištu, Ćirić je izjavio da su učesnici predočili apele privrede prema kreatorima fiskalne i monetarne politike.

Najavljujući da će se takvi sastanci nastaviti, on je dodao da će sledeće nedelje biti pozvani i predstavnici privrednika i banaka, sa ciljem da Srbija bude spremna ukoliko naiđe novi talas krize.

Ministar je rekao da je novi aranžman iz predostrožnosti, koji bi Srbija uskoro trebalo da potpiše sa Međunarodnim monetarnim fondom, od ključne važnosti i da pokazuje da nova kriza ne preti Srbiji i da je ona u stanju da izvršava svoje obaveze.

Taj sporazum bi bio garant makroekonomske stabilnosti, ali i pokazatelj da vlada vodi kredibilnu ekonomsku politiku što predstavlja pozitivan signal za sve potencijalne investitore sa kojima se vode pregovori o ulaganju u Srbiju, naveo je Ćirić.

2024 © - Vesti online